Giuseppe Verdi

Traviata – turné

kortárs opera 16

november 6., szombat 19:00

Győr – Audi Aréna

Opera két részben, három felvonásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal

La Traviata – A bukott nő. A téma igazi szenzációként söpört végig a 19. századon. Nemcsak az irodalom, az opera is rajongott a bukott nőalakokért: így jelent meg az operaszínpadon is Emma Bovary, Mimì és Musette, Carmen vagy Manon Lescaut alakja. És persze Marguerite Gautier-é, aki Violetta Valéry néven lett az egyik leghíresebb Verdi-opera főszereplője. Violetta a semmiből jött és csak magának köszönheti, hogy Párizsban névre, vagyonra és pozícióra tett szert – kurtizánként. Elégedetten éli fényűző életét, amikor váratlanul szerelmes lesz, azonban boldogsága útjába áll a társadalmi konvenció és betegsége. Ifj. Alexandre Dumas 1848-as regénye, A kaméliás hölgy 1852-ben került a Théâtre de Vaudeville színpadára és azonnal hatalmas sikert aratott. Giuseppe Verdi a bemutató után nem sokkal látta a darabot Párizsban, és azonnal lecsapott a témára. Feltették egyszer a kérdést a mesternek, hogy melyik operáját szerette legjobban. Verdi ezt válaszolta: „Attól függ. Szakemberként a Rigolettót. Magánemberként a Traviatát.”

Részletek

Helyszín
Győr – Audi Aréna
Dátum
2021. november 6.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:45
Szövegíró
Francesco Maria Piave
Rendező
Anger Ferenc
Látványtervező
Zöldy Z Gergely
Koreográfus
Venekei Marianna
Dramaturg, magyar nyelvű feliratok
Kenesey Judit
Angol nyelvű feliratok
Arthur Roger Crane
Karigazgató
Csiki Gábor

Előadások

Bemutató: 2016. június 24.

Győr – Audi Aréna

Cselekmény

I. felvonás
Violetta Valéry Párizs legtündöklőbb kurtizánja, aki súlyos tüdőbaja miatt egy időre vissza kellett vonuljon a társasági élettől. Most újra bált ad, amin párizsi bohémek, előkelő és gazdag urak ugyanúgy megfordulnak, mint Violetta orvosa és más kurtizánok, mint például a közkedvelt Flora. 
Violettát kitartója, a gazdag Douphol báró oldalán látjuk, az estélyen azonban bemutatják neki a fiatal Alfredo Germont-t, aki nyíltan udvarolni kezd a nőnek. Mint kiderül, a férfi már egy éve szerelmes Violettába – szenvedélyes, őszinte szerelemmel. Mikor Violetta a bál során elszédül, Alfredo őszinte aggodalommal próbálja meggyőzni őt: hagyjon fel az önpusztító életmóddal, és válassza az ő szerelmét. Violetta vívódik: feladhatja-e a fényes, mulatozással teli, ugyanakkor üres és sivár életet azért, hogy végre először igazán szeressék és viszontszerethessen? 

II. felvonás
Három hónappal később Violetta és Alfredo Párizstól nem messze, vidéken élnek boldog szerelemben. Az önfeledt vidéki élet azonben nem olcsó mulatság, és mint Alfredo egy nap erre rádöbben, Violetta a kiadásokat fedező pénzt minden értékének eladásával teremti elő. Alfredót e hír hallatára elönti a szégyen, és Párizsba siet, hogy pénzt szerezzen. Violetta levelet kap: Flora invitálja őt bálba aznap estére – de hiába: Violetta már más életet él. Alfredo távollétében váratlan vendég érkezik: Alfredo apja. Giorgio Germont azért kereste fel fia szerelmét, hogy rábeszélje a nőt: hagyja el Alfredót, hiszen egy kurtizánnal folytatott kapcsolat kompromittálja az egész Germont-családot, mi több, Alfredo húgának férjhez menetelét is megakadályozhatja. Violetta szíve majd’ megszakad, de végül megígéri Germont úrnak: meghozza szerelme családjáért ezt az áldozatot, csak egyet kér: mondják majd el Alfredónak az igazságot, ha ő már nem lesz többé. Az idős Germont-t őszintén meglepi a nő nagylelkűsége, és megilletődve távozik a házból.
Violetta nehéz szívvel nekilát, hogy levélben búcsúzzon el szerelmétől, ám a visszatérő Alfredo meglepi őt. A nő könnyek közt öleli magához szerelmét, majd felindultan elrohan. A mit sem sejtő Alfredónak nem sokkal később levelet hoznak: Violetta levelét, amelyben szakít a férfivel. Giorgio Germont érkezik újra, ő vigasztalja összetört fiát, akit arra kér: térjen vissza családjához. Alfredo megtudja, hogy Violetta elfogadta a meghívást aznap estére Flora báljába, és azt hiszi, szerelme a régi élete és a báró miatt hagyta őt el. A dühtől elvakultan bosszút esküszik.
Ugyanaznap este Flora álarcosbálján az a hír járja, hogy Violetta és Alfredo szakítottak. A váratlanul megjelenő Alfredo maga igazolja a szóbeszédet. Violetta is megérkezik a báró karján, és megnő a feszültség a teremben. Alfredo merészen kártyázni kezd, és folyton nyer. Kihívó megjegyzéseket tesz közben a bárónak, aki sértetten „párbajra” hívja a fiatal Germont-t: nagy tétekben kezdenek kártyázni. Alfredo egyre nyer, a feszültség pedig egyre nő. Flora vacsorázni hívja a vendégeket, így Violetta szót válthat kettesben Alfredóval. Arra kéri a férfit, menjen el az estélyről, mert fél, hogy elmérgesedik a helyzet Alfredo és a báró között. A boldogtalan férfi kéri szerelmét, hogy térjen vissza hozzá, ám Violetta kénytelen megtartania az idős Germont-nak tett ígéretét: azt hazudja Alfredónak, hogy a bárót szereti. A fiatalember előtt elsötétül a világ, és az egész vendégsereg előtt megszégyeníti Violettát: a nőhöz vágja egész esti kártyanyereményét, hogy „szolgálataiért” kifizesse őt. Ebben a pillanatba lép be Alfredo apja, aki a vendégsereggel együtt megdöbben Alfredo szörnyű tettén. 

III. felvonás
Violetta haldoklik. Csak szolgálója, Annina és a doktor tartottak ki mellette. Szobájába a párizsi karnevál vidám zaja szűrődik be. Violetta elvesztett szerelmére gondol, és fájó szívvel búcsúzik az élettől. Egyszer csak váratlan látogató érkezik: Alfredo, akinek apja végül elmondta a teljes igazságot. Boldogan öleli magához imádottját, Violetta azonban erőtlenül omlik vissza az ágyra. Az idős Germont is megérkezik fia után, hogy kifejezze háláját a nemes lelkű nőnek. Ám apa és fia döbbenten látják, hogy későn érkeztek: Violetta szerelme karjában hal meg.