Bartók Béla / Nagy Viktor / Velekei László / Venekei Marianna

TRIPTICHON MARGITSZIGET

balett premier
Makovecz Imre, a korszakos építész 1993-ban Ütő Endre főigazgató felkérésére Bartók három színpadi művének egységes keretbe foglalására vállalkozott. Amikor elkészítette a díszleteket, mindenki tudta az OPERA szakemberei közül, hogy nem az Ybl palota színpadán fognak azok leginkább érvényesülni, mert ahhoz még az Operaház igazán nagy színpada is kicsi és alacsony. Makovecz organikus építészete abban a hét hatalmas toronyban sem hazudtolta meg magát: Bartók opusait kis variabilitású, ám önmagában már műalkotásként, jeles esztétikájú építményként, sőt, Erdély felé küldött hommage-ként is értelmezhető díszletként rajzolta meg. Harminc évvel később a Margitsziget óriás színpadán és gyönyörű természeti környezetében születnek újra a tornyok, hogy végre teljes szépségükben állhassák körbe Bartók Béla három halhatatlan művét.

Bartók Béla

A kékszakállú herceg vára

Karmester
Vajda Gergely
Judit
Komlósi Ildikó
Kékszakállú
Palerdi András

Velekei László / Bartók Béla

A fából faragott királyfi

„Operaházunk félszázados múltjában nincs még egy olyan fontos dátum, mint Bartók Béla első táncjátékának, A fából faragott királyfinak bemutató előadása 1917. május 12-én. Ekkor csendült fel először a magyar dalszín-házban olyan muzsika, melyben a magyar szellem, Vörösmarty, Petőfi, Ady nemzetének géniusza, igazi nagyság-ban, teljes eredetiségében nyilatkozhatott meg” – írja a zenetudós Tóth Aladár, az OPERA későbbi igazgatója. Az ősbemutató óta eltelt 105 év alatt számtalan jelentős koreográfus vitte színre a szinte folyamatosan a repertoár részét képező darabot, melyben a meseszerű erdei világ keveredik a férfi és nő valóságosan mély, emberi küzdelmeivel. A mű a 2022/23-as évadban a Győri Balett igazgatója, Velekei László által kel életre.

(A szereplőket az alkotók lapzártánk után választják ki.)

Venekei Marianna / Bartók Béla

A csodálatos mandarin (Premier)

A mai világban talán leginkább felkavarónak találjuk a Lengyel Menyhért erotikával, szexualitással és abúzussal fűtött pantomimjátékából készült A csodálatos mandarint. A kölni ősbemutató idején azonban egyenesen botrányosnak látták. Ám akár felkavaró, akár botrányos, az biztos, hogy nagy-hatású műről van szó, amely ennek megfelelően be is járta a világot. Bemutatták Európa, Amerika, Ázsia számos országában, de még a Dél-afrikai Köztársaságban is. A 2022/23-as évadban Venekei Marianna koreográfiájával kerül színre a balett, aki a szereplők belső világának felfedezése és személyiségük egyre mélyebb rétegeinek kibontása mellett ötvözi a jelent és a múltat, hogy megtalálja az utat a 21. század nézőihez, mindeközben pedig hűséges marad Bartók Béla zenéjéhez.

Előadások

Margitszigeti Színház
Margitszigeti Színház