Giacomo Puccini

Turandot – Margitszigeti Szabadtéri Színpad

mix opera 14

június 7., péntek 20:00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Opera három felvonásban, öt képben, olasz nyelven, magyar felirattal

A gyönyörű, ám jégszívű kínai hercegnő és a kezére pályázó, nevét titkoló tatár királyfi különös szerelméről szóló Carlo Gozzi-színmű több művészt ihletett meg, többek közt Giacomo Puccinit is, akinek utolsó és talán legcsodálatosabb operája a Turandot. A szerző azonban nem fejezhette be utolsó művét: halála után Franco Alfano komponálta meg az utolsó felvonás végét.
Kovalik Balázs rendezése egy fontos korszak kezdetét jelezte a magyar operajátszásban: főiskolai évei alatt debütált ezzel az előadással 1995-ben Szegeden. A produkció óriási sikert aratott, két évvel később átköltözött az Erkel Színház színpadára, és mára az Operaház repertoárjának kultikus darabjává vált.

Részletek

Helyszín
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Dátum
2019. június 7.
Kezdés ideje
20:00
Befejezés ideje
23:00
Szövegíró
Giuseppe Adami Renato Simoni
Rendező
Kovalik Balázs
Díszlettervező
Szendrényi Éva
Jelmeztervező
Jánoskúti Márta
Magyar nyelvű feliratok
Romhányi Ágnes
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett
Karigazgató
Csiki Gábor

Előadások

Bemutató: 1997. november 7.

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Cselekmény

Peking utcáin a mandarinok hirdetik a császári rendeletet: aki megválaszolja Turandot hercegnő kérdéseit, hitveséül nyeri őt. A tömeg extázisban várja az előző próbán elbukott perzsa herceg kivégzését,  majd megszánva a fiatalembert, könyörög életéért. Turandot nem kegyelmez. E kegyetlen szívtelenség ellenére is akad újabb kérő: Kalaf, a száműzetésben élő tatár herceg. Senkire sem hallgat, saját útját szabadon járja, és kihívja sorsát: belép a palotába. A kormányzói hivatal felelőssége, a különféle érdekek és elvárások összehangolása már felőrölte a három miniszter életét, akik nyugodt, civil életről álmodoznak. Turandot három kérdést tesz föl a bátor jelentkezőknek. Kalaf az első kettőre helyesen felel. Turandot felteszi a harmadik kérdést is:  


"Jég, ami benned tüzet gyújt,
S tüzed a jeget tovább fagyasztja,
ha téged felszabadít,  
még inkább szolga leszel,  
ha szolgának fogad fel,  
Királlyá tesz."

Kalaf helyesen válaszol: Turandot. Az egymásra találáshoz vezető út azonban csak akkor helyes, ha nem kitaposott ösvényen vezet. A legkisebb csalás, önámítás, őszintétlenség is hazug útra tereli az embert. Így Kalaf sem elégedhet meg gyors sikerével: most ő ad fel kérdést Turandotnak. "Mondd meg nevem... ki vagyok?"

Peking egész népe az idegen nevét kutatja, amikor előkerül Liù, a rabszolgalány, aki a kínvallatásokra sem hajlandó elárulni urának nevét. Elszántsága erejét a szerelem táplálja, s e reménytelen érzés az, ami öngyilkosságba kergeti. Liù halála olyan helyzetet teremt, ahol nincs már helye színlelésnek  az álarcnak le kell hullnia, a szerepjátszónak fel kell vállalnia önmagát. Az újjászületés előtt meg kell semmisülni, hogy mint hamvaiból a főnix, éledjünk újra. Ezt nevezhetjük akár szerelemnek is.