OperaLive

2020 szeptemberében indult a Magyar Állami Operaház sokszínű online sorozata, amely a kialakult körülményekkel dacolva, alternatív megoldásokkal igyekszik az intézmény elmaradó programjait pótolni. A Facebookon és az Origón közvetített áriaesteknek, operakeresztmetszeteknek, kamarakoncerteknek és egyéb különleges eseményeknek köszönhetően a műfaj kedvelői nem maradnak operaélmény nélkül. 2021 januárjától pedig indul az Opera új, fizetős streamszolgáltatása is, mellyel a közönség teljes értékű, minőségi opera- és balettelőadásokat, valamint hangversenyeket élvezhet otthonából.

OperaSzerda

Minden szerdán 20:00 órától bemutatjuk a leállás ideje alatt elmaradt egy-egy operaprodukció keresztmetszetét. Zongorán az intézmény korrepetitorai kísérnek, a mű legfontosabb részleteit pedig a produkciók főszereplői éneklik. A műsort háttérvetítés, jelmezek és Mona Dániel zenetörténész összekötő szövegei teszik teljessé, olykor pedig még díszletelemek, különleges effektusok, további hangszeres szólisták és kórus is előfordul a műsorban.

Tercett-Trió

Minden hétfőn 20:00 órától – színpadi elfoglaltságuktól függően – az Opera nagy művészeti tárai kapják a főszerepet. A műsorban az énekkari művészek zongorával kísért előadásai, zenekari művészek kamarakoncertjei. Az estek nemcsak lehetőséget adnak az Opera művészeinek, de bizonyítékul is szolgálnak, hogy az intézmény soktagú együtteseiben kiváló szólisták foglalnak helyet. A sorozat házigazdája az Opera Café műsorvezetőjeként is ismert Gyüdi Melitta.

MaszkaBál

2020 szeptembere és 2021 márciusa között hetente kétszer 20:00 órától az Opera népszerű szólistáinak operaestjét tekinthette meg az online közönség összesen 50 alkalommal,. A művészek által összeállított, nagyjából 60 perces áriaműsorokat az Opera korrepetitorai kísérték zongorán. A sorozat 2020-as etapjában főként Kossuth-díjas és Kamaraénekes művészek léptek fel önálló estekkel, amelyekben mindig szerepet kapott két vendégművész is. A program az új évben újragondolt változatban jelentkezett: az Opera további nagyszerű énekesei párban adtak áriaestet. Műsorvezető: Gyüdi Melitta, Mona Dániel, illetve Ókovács Szilveszter főigazgató.

Különleges előadások

Az Opera a fenti sorozatokon kívül is közvetít számos kuriózumot, köztük gálakoncerteket, egyedi produkciókat, karácsonyi előadásokat, melyeket szintén a szokásos platformokon érhetnek el az érdeklődők.

Opera Otthonra

2021 januárjától a Magyar Állami Operaház teljes opera- és balettelőadások fizetős streamelését tervezi. Számos hazai színház már csatlakozott a nemzetközi trendhez, mely szerint bizonyos produkciókat térítés ellenében tesz elérhetővé nézői számára, ezzel is biztosítva a folyamatos magas színvonalú művészeti tevékenységet, valamint a fellépő művészek honoráriumát. Az előadások között premierek és repertoárprodukciók egyaránt megtalálhatók lesznek.

A különböző sorozatok egyes közvetítéseihez kattintson a fenti menüsor megfelelő rovatára!