Szláv szezont hirdet 140. évadában a Magyar Állami Operaház

Cikk borítókép

14 premiert, köztük 6 egész estés előadást, 2 külföldi vendégjátékot, 2 magyar ősbemutatót, 1 magyarországi premiert, valamint 3 új gyermek- és ifjúsági előadást is tartalmaz a Magyar Állami Operaház 2023/24-es évadának programja. Műsoron a Ruszalka, a Borisz Godunov és a Spartacus, koncertszerű előadásokban lép fel Plácido Domingo és Anna Netrebko, az OPERA Zenekar pedig egy centenáriumi Kodály-hangverseny mellett döntően szláv szerzők műveiből állítja össze koncertprogramját. Az OPERA szólistái és együttesei emellett az idei évben bukaresti és dubaji meghívásoknak is eleget tesznek.

Orosz, cseh, lengyel és délszláv szerzők művei is szerepelnek az OPERA szláv szezonjának programján, de témájuk, alkotóik és más vonatkozások nyomán összesen 40 olyan mű található a dalszínház 2023/24-es repertoárján, ami valamilyen formában kötődik a szláv kultúrához.

A Szláv szezon premierjei

A Színházi Olimpia részeként az évadot 2023. szeptember 9-én és 10-én két külföldi vendégjáték nyitja meg az Operaházban: az első nap a berlini Komische Oper és a Zürichi Operaház koprodukciójában érkezik Mozart Così fan tutte című vígoperája az elismert orosz színházi- és filmrendező, Kirill Szerebrennyikov színrevitelében, az ugyancsak neves német karmester, Erina Yashima dirigálásával. Másnap a Kassai Állami Opera előadásában mutatkozik be először Magyarországon Karol Szymanowski 20. századi lengyel zeneszerző Roger király című operája. A mediterrán és az antik kultúra iránti vonzalomtól átitatott művet Peter Valentovič vezényletével, Anton Korenči rendezésében láthatja az operaházi közönség.

A 139 éves Magyar Állami Operaház története során először tűzi műsorára saját produkcióban Dvořák Ruszalka című operáját. A hangját szerelméért feláldozó vízitündér történetét Brassói-Jőrös Andrea címszereplésével, Szikora János rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével 2024. január 27-től tűzi műsorára cseh nyelven az Operaház. Mozart Don Giovanni című operáját – melynek ősbemutatóját a prágai Rendi Színházban tartották – Salzburg, Berlin, Madrid, Amszterdam és Párizs után Budapesten is megismerheti a közönség Claus Guth többszörösen díjazott német rendező 2008-as színrevitelében. A 2024. március 2-tól Bretz Gábor címszereplésével látható produkciót Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja. Ugyancsak Bretz Gábor a főszerepben tűzi műsorára az OPERA Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely több mint 22 év után tér vissza az együttes repertoárjára, és először hallható Magyarországon a Rimszkij-Korszakov-féle átdolgozástól mentes ősváltozatban. Az előadást Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezi, karmestere Kocsár Balázs.

Az újra játszó Eiffel Műhelyház 2023 decemberében két magyar ősbemutatót is műsorára tűz. Igazi szenzációnak ígérkezik a világhírű zeneszerző, Eötvös Péter az OPERA megrendelésére írt első magyar nyelvű operája, a Valuska, amely Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényét adaptálja színpadra. A december 2-tól látható előadást, amelyet a szerző dirigál, Haja Zsolt címszereplésével Varga Bence állítja színpadra. A Jézus születését elmulasztó negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Selmeczi György Artaban című adventi szeánsza. Az Ókovács Szilveszter ötlete nyomán és rendezésében megszülető produkció érdekessége, hogy azt a közönség bekötött szemmel, nyugágyakban ülve hallgathatja meg. A Dobszay Péter által vezényelt előadás művészeti vezetője Érdi Tamás zongoraművész. Szintén különleges színházi csemegének ígérkezik Auber Fra Diavolo, avagy A terracinai vendégfogadó című vígoperájának bemutatója, ami több mint 60 év után tér vissza a dalszínház repertoárjára, és amit ismét Szinetár Miklós visz színre, akinek 70 évvel korábban ez volt az első rendezése az OPERA berkeiben. A magyar nyelvű előadás karmestere Szennai Kálmán lesz.

A Magyar Nemzeti Balett a Bartók TáncTriptichon című előadásában két új bemutatóval egészíti ki Velekei László idén februárban bemutatott A fából faragott királyfi című koreográfiáját. A csodálatos mandarint Venekei Marianna, az együttes balettmestere, míg a Táncszvitet a nemzetközileg is foglalkoztatott koreográfus, Várnagy Kristóf állítja színpadra. A 2024. február 3-tól látható produkció karmestere Vajda Gergely

Az Eiffel Műhelyház ifjúsági programjai közt 2023. szeptember 30-án mutatja be Donizetti A csengő című vígoperáját Toronykőy Attila átrendezésében, amit ezt megelőzően az MVM Pikoló Programjában 8. osztályos diákoknak hirdet meg az OPERA. Az előadásokat Dobszay Péter és Tóth Sámuel Csaba vezénylik. Ezt követően az István, a király iskolába megy című produkció nyomán a Magyar Állami Operaház Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek közreműködésével jön létre a népszerű Szörényi–Bródy-rockopera ifjúsági változata. Az István, a király (junior) 2023. november 11-től Feke Pál rendezésében és narrációjával, a Zikkurat Színpadi Ügynökséggel partnerségben látható. Végezetül a Magyar Nemzeti Balettintézet a nagy sikerrel futó KisHattyúk tava és az idén tavasszal debütáló KisCsipke mintájára 2024. május 25-én mutatja be KisKalóz című előadását A kalóz című klasszikus balett története nyomán.

Az évad jövő nyári bemutatójaként az OPERA Rossini A sevillai borbély című népszerű vígoperáját újítja fel a Margitszigeti Színházban. Káel Csaba 2016-os, a szombathelyi Iseumi Játékokon bemutatott rendezése korábban a Müpában is látható volt, a 2024/25-ös évadtól pedig az Operaház repertoárján szerepel.

A 2023/24-es évad bemutatóiról részletesen ITT tájékozódhat.

Repertoár-előadások az Operaház műsorán

Az OPERA 2024 nyarán augusztus közepéig játszik, így jövőre várhatóan 12 hónapon át folyamatosan láthatók lesznek előadások az Andrássy úti dalszínházban, amire az 1896-os millenniumi év óta nem volt példa. A szláv szezon keretében az operaházi repertoárelőadások közt szerepel Csajkovszkij Pikk dáma és Prokofjev Háború és béke című operája. Novemberben két sorozatban, négy egymást követő napon, szinte kizárólag magyar művészek – illetve a magyar felmenőkkel is rendelkező Adrian Eröd és Renatus Mészár – előadásában látható Wagner Ring-tetralógiája. A nagy sikerre való tekintettel Orff Carmina Burana című kantátáját összesen 14 alkalommal tűzi műsorára az Operaház. Verdi művei közül műsoron lesz az Aida, Az álarcosbál, a Nabucco, a Rigoletto és a Traviata, Puccinitől a Bohémélet, a Tosca és koncertszerű előadásokon a Pillangókisasszony, a magyar szerzőket Erkel Hunyadi László, Kodály Székely fonó és Ránki Pomádé király új ruhája című darabjai képviselik. Richard Strauss művei közül az Arabella tér vissza a repertoárra, aminek Bereményi Géza-féle rendezését Gábor Sylvie újítja fel. Két Erkel színházi vígopera-rendezés is debütál az Operaházban: az Olasz nő Algírban és Az ezred lánya is beköltözik az Andrássy úti Ybl palota falai közé.

Repertoár-előadások az Eiffel Műhelyházban és az Erkel Színházban

Az Eiffel Műhelyházban a már említett premierek mellett hétvégenként, havi rotációban az előző évadok nagy sikerrel bemutatott ifjúsági előadásai jelentkeznek, köztük a Magyar Nemzeti Balettintézet már említett KisHattyúk tava és KisCsipke előadásai, az OPERA Gyermekkar korábbi években is népszerű János vitézke és A makrancos királylány produkciói, valamint a karácsonyi időszakban itt látható Parázsfuvolácska című Varázsfuvola-adaptáció. Az MVM Pikoló Program és a Lázár Ervin Program részeként 8. osztályos diákoknak meghirdetett, zártkörű Dido és Aeneas, valamint [szkikki] 2.0 előadásokból is tart az OPERA egy-egy nyilvános, családi előadást. 2024 áprilisától az előző évadok ide meghirdetett premierjei, így a Figaro3, a Les Enfants Terribles – Veszedelmes éden, a Poppea megkoronázása, A képzelt beteg, avagy Őfelsége komédiása és a Pelléas és Mélisande is visszatér a repertoárra.

Az OPERA a 2022 márciusa óta befogadó színházként működő Erkel Színházba is újra játszik két sorozat erejéig: 2023 szeptemberében a János vitéz, 2024 májusában az István, a király szimfonikus változata lesz itt látható.

Balettrepertoár

A Magyar Nemzeti Balett operaházi repertoárjára visszatér Seregi Spartacusa, látható lesz az idei évadban bemutatandó Eifman-balett, A Pygmalion-hatás, valamint az Anyegin, a Don Quijote, A kalóz, a Mayerling és Klasszikus bravúrok címmel egy est keretében a Paquita-szvit, a Petite Mort, a Hat tánc és az Etűdök, míg A diótörő 42 alkalommal szerepel az együttes műsorán. Az Eiffel Műhelyházban Eszeveszett tánc címmel modern esttel képviselteti magát a társulat, ami a Walking Mad, A tökéletesség szédítő ereje – The Vertiginous Thrill of Exactitude, az 5 tangó és a Sad Case című előadásokat tartalmazza.

A repertoár-előadásokról ITT tájékozódhat.

Szimfonikus koncertek

A Magyar Állami Operaház Zenekarának Andrássy úti koncertjei ugyancsak követik a szláv szezon tematikáját. A 2023. szeptember 27-i évadnyitó Opera186 hangversenyen Kocsár Balázs vezényletével Glinka Ruszlán és Ludmilla-nyitánya, Rahmanyinov 2. zongoraversenye és Csajkovszkij 5. szimfóniája csendül fel. A 2024. március 18-i Ybl210 gálakoncerten ezúttal Glazunov Évszakok című balettzenéje és Rimszkij-Korszakov Seherezádé című szimfonikus műve szerepel.

A koncertsorozat kiemelt eseménye a Szlávok elnevezésű hangverseny 2024. június 2-án és 4-én, ahol Dvořák 9. szimfóniája mellett részletek hangoznak el Smetana Az eladott menyasszony, Moniuszko Halka, Zajc Zrínyi és Erkel Brankovics György című operáiból, valamint Suchoň Hegyi szvitjéből. Az est karmestere Dohnányi Olivér. A tematikus koncertprogram záróeseménye az OPERA hagyományos évzáró és díjkiosztó gálája, a Csillagóra 2024. június 23-án, ahol Csajkovszkij 1812 című nyitánya teljes előadói apparátussal szólal meg, hasonlóan Kodály Budavári Te Deumához, szintén Kocsár Balázs vezényletével.

Kodálynál maradva, az OPERA zenei együttesei a Psalmus Hungaricus ősbemutatójának centenáriuma alkalmából 2023. november 15-én ünnepi műsorral készülnek a zeneszerző kiemelkedő alkotásaiból az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában, ahol a Galántai táncok és az életművet lezáró nagy mű, a Laudes organi is felcsendül többek közt Erdélyi Dániel, Kesselyák Gergely és Medveczky Ádám vezényletével. Immár hagyományos programjai közül a Zenekar, az Énekkar és a Gyermekkar a zene világnapján az Operaházban adja elő Mahler 8. szimfóniáját Kovács János dirigálásával, és hagyományosan ugyanitt hangzik el halottak napján és két további alkalommal Verdi Requiemje, idén Nánási Henrik dirigálásával, Újév napján és másnapján pedig Beethoven 9. szimfóniája is Halász Péter vezényletével.

Világsztárok az OPERA színpadain

A nemzetközi hírű előadók közül Plácido Domingo először lép fel koncertszerű előadásban az Operaházban, és énekli el Nabucco szerepét 2023. december 4-én és 8-án, Kocsár Balázs vezényletével. Anna Netrebko és Yusif Eyvazov ugyancsak hangversenyszerű előadásban lép a közönség elé Verdi A trubadúr című operájának főszerepeiben, Denis Vlasenko vezényletével 2024. február 1-jén az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában. Jövőre is folytatódik az operaházi Sztárestek zongorával című sorozat Kristīne Opolais, Piotr Beczała, Olga Peretyatko, Ferruccio Furlanetto és Lisette Oropesa fellépésével, míg Príma Donnák címmel Kossuth-díjas operadívák számára életmű-gálaestet is útjára indít az OPERA az Eiffel Műhelyház Bánffy termében. Az esteken fellép Tokody Ilona, Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Kolonits Klára, Sümegi Eszter, Miklósa Erika és Rost Andrea.

A szimfonikus koncertekről és a világsztárok estjeiről részletesen ITT.

Vendégjátékok külföldön

A bukaresti Nemzeti Opera fennállásának centenáriuma alkalmából a Magyar Állami Operaház is meghívást kapott a román fővárosba, ahol a házigazdákhoz közel álló francia operakultúrából válogatva Debussy Pelléas és Mélisande című produkciójával vendégszerepel a budapesti társulat 2023. június 23-án.

Az elmúlt évtizedben az OPERA rendszeres vendégszereplőnek számít már a közel-keleti térségben. Izrael, Jordánia, Katar, Kuvait és Omán után a Magyar Állami Operaház együttesei az Egyesült Arab Emírségbe látogatnak 2023 szeptemberében, ahol a Dubaji Operában előbb a Magyar Nemzeti Balett produkciójában 8. és 10. között A hattyúk tava öt, majd 12-én és 13-án a Pillangókisasszony két alkalommal lesz látható. Mindkét produkciót az OPERA Zenekar kíséri.

Bérlet- és jegyvásárlási információk, kedvezmények, mobilapp

Az OPERA meglévő bérletesei számára 2023. március 27-28-ra hirdeti meg a bérletújítási és -elővásárlási lehetőségét. Az általános bérletváltás március 29-től a korábbi évekhez képest egy hónappal rövidebb ideig, május 31-ig tart. További újdonság, hogy a jegyváltás már a bérletváltással párhuzamosan, 2023. május 3-tól elérhető lesz, elősegítendő a jegyvásárlók számára a bérletkonstrukciós kedvezmények esetleges igénybevételét. Szintén újdonság, hogy Ked(d)vező elnevezéssel early bird korai jegykonstrukciót vezet be az OPERA, ami a bérletváltás kezdetétől a jegyváltás kezdetéig, 2023. március 27-től május 3-ig tart, és az Operaház keddi előadásaira a páholyokra 25%, a nézőtér többi elérhető helyére 20% árengedményt kínál.

További újításként az OPERA Hűségprogramot indít útjára, amelyben regisztrált vásárlói számára a jegyvásárlások nyomán további kedvezményeket és exkluzív ajánlatokat tesz elérhetővé. A bérletújítással párhuzamosan induló rendszer szerves részét képezi az áprilisban megjelenő telefonos applikáció, az OperApp, ami a közönség számára is egyszerűen nyomon követhetővé teszi a gyűjtött pontjaik után járó kedvezményeket, továbbá könnyen kezelhető felületen teszi hozzáférhetővé az OPERA előadásaival, ajánlataival kapcsolatos információkat, megkönnyíti a jegyvásárlást és belépéskor a megváltott jegyek online, QR-kódos bemutatását.

Az újdonságok mellett az OPERA számos módon igyekszik elősegíteni a közönség kedvezményes operaházi jegyvásárlását. Ezek közé tartoznak a kedvezményes árú nyilvános főpróbák, amelyek látogatására diákok, nyugdíjasok, nagycsaládosok és közalkalmazottak is jogosultak, a féláron látogatható matiné-előadások, az érvényes diákigazolvánnyal felhasználható 50%-os diákkedvezmény, vagy a családi kedvezmény, ami négy jegy vásárlása esetén két 18 év alatti gyermek számára 80%-os árengedményt biztosít. Emellett megújult tartalommal jelentkezik a korábbi évekből megismert Hatos kártya, amely az Eiffel Műhelyház hat előadásának megtekintése után három operaházi produkcióra biztosít 50%-os árengedményt. A kedvezmények részleteit, továbbá az OPERA részletes programkínálatát az OPERA honlapján online megjelent 2023/24-es évadkalendárium tartalmazza, ami limitált példányszámban a Szinva Net Informatikai Zrt. támogatásával jelent meg.

Az online műsorkalendárium ITT érhető el.

Fotó: Nagy Attila

További híreink