Társulat

Kállai Ernő

Kállai Ernő

zenekari művész, szóló első koncertmester

Sokoldalú zenész, aki szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként is elismert. Budapesten született, édesapjától nagyon korán elkezdett hegedülni tanulni, tizenkét évesen felvételt nyert a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába. 2006-ban ösztöndíjjal az Egyesült Államokba ment, ahol a Juilliard Schoolban Itzhak Perlman tanítványa lett. Itt szerezte meg bachelor és master diplomáját is. Itzhak Perlmannal számos kamarazenei koncerten zenélt együtt.
2008-ban debütált a Carnegie Hallban a Juilliard zenekarával, 2011-ben a New York-i Filharmonikusokkal; olyan helyeken játszott, mint a párizsi Louvre Auditorium, a madridi Teatro Real, a New York-i Metropolitan múzeuma, a Lincoln Center, a Chicago Symphony Center, a budapesti Zeneakadémia és a Müpa. Koncertezett az USA-ban, Kanadában, Mexikóban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Oroszországban, Svédországban és Magyarországon; mesterkurzusokat tartott Magyarországon és Svájcban. Nem csak színpadok közönségének játszik: fellépett a Magyar Rádió és Televízióban, a France Musique rádióban, a WQXR amerikai klasszikus zenei rádióban, és 2014-ben lemezre játszotta első albumát a Hungarotonnál. 2015-ben megalapította saját vonósnégyesét, a Kállai Vonósnégyest, 2016-tól a Magyar Állami Operaház koncertmestere.
Számos versenyen kiemelkedően szerepelt: 2005-ben a Sarasate Nemzetközi Hegedűversenyen különdíjat kapott, 2007-ben a Salon de Virtuosi Career Grant, 2008-ban a Juilliard Concerto Competition 1. díjazottja, szintén 2008-ban 1. helyezett lett a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen, 2011-ben pedig a New York-i Alexander & Buono Nemzetközi Vonós Versenyen; 2012-ben 2. helyezett és közönségdíjas lett a Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaversenyen, 2015-ben a Kállai Vonósnégyessel Milánóban 2. helyezést ért el a Società Umanitaria Nemzetközi Zenei Versenyen, 2016-ban pedig 1. helyezést a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen. A versenydíjak mellett 2012-ben Junior Prima díjat, 2016-ban Fischer Annie-ösztöndíjat, 2017-ben a Cziffra Fesztivál díját kapta meg, valamint a 2023/24-es évad zenekari művészének választották meg.
Kállai Ernő, a Summa Artium alapítvány jóvoltából, egy Carlo Antonio Testore-hegedűn játszik.