Tovább a tartalomhoz

Az amerikai tenor, Matthew Polenzani generációja egyik legtehetségesebb és legkiválóbb lírai tenorja. Elegáns zeneisége, veleszületett stílusérzéke, drámai beleélése és időtlen művészisége folytán közkedvelt rendszeres vendég a világ legjelentősebb opera-, koncert- és kamaraszínpadain.

Matthew Polenzani a Metropolitan Operaházban kezdi a 2021/22-es évadot a Verdi Requiem egy különleges előadásával Yannick Nézet-Séguin vezetésével, amellyel a szeptember 11-i terrortámadás 20. évfordulója alkalmából rendeznek meg. Ezenkívül még két másik produkcióban is szerepel a Met Operában: Mozart A varázsfuvola című operájában (Tamino) Julie Taymor híres rendezésében, illetve a Don Carlos címszerepében Verditől, amely szerepben most, David McVicar új produkciójában mutatkozik be először. Polenzani az Opéra national de Paris színpadára Nemorinóként tér vissza Donizetti Szerelmi bájital-ából, majd a Verdi Traviata Alfredójaként debütál a Canadian Opera Company társulatával. Matthew újfent magára ölti a Don Carlos címszerepét a Magyar Állami Operaházban, és végül Cavaradossiként zárja az évadot Puccini Tosca című operájában a Savonlinna Operafesztiválon.

A múlt évadban Polenzani Mozart A varázsfuvola Taminójaként debütált a Palm Beach Operában. Koncerten Schubert, Schumann, Poulenc és Ives műveket adott elő a Teatro de la Zarzuelában Julius Drake-kel, akivel már régóta rendszeresen együtt dolgoznak, és fellépett a Metropolitan Opera „New Year's Eve Gala Live in Concert” újévi, élőben közvetített gálakoncetjén, amelyet Németországból streameltek, az augsburgi Parktheaterből. A Lyric Opera of Chicago operatársulattal részleteket énekelt Verdi Attila című művéből (Foresto) Enrique Mazzola művészeti igazgató vezetése alatt. Az évad végén címszerepet énekelt Mozart Idomeneo-jában, és koncertet adott Julius Drake-kel a Bayerische Staatsoperben.

A 2019/20-as évadban Polenzani a Metropolitan Opera három különböző produkciójában lépett színpadra: Macbeth (Macduff), Bohémélet (Rodolfo), és A rózsalovag (az olasz dalnok). A Met újévi gáláján a Bohémélet első felvonását énekelte a szoprán szupersztár, Anna Netrebko oldalán. A Bayerische Staatsoperbe is visszatért, ahol a Carmen Don Joséját adta elő. Az alábbi előadásai a világjárvány miatt elmaradtak: Beethoven Missa Solemnis és Fidelio, amelyben először léphetett volna Florestanként a színpadra, és amely produkciók mindegyike a Festspielhaus Baden-Badenben lett volna megtartva; két koncert Julius Drake-kel; és egy mesterkurzus a Northwestern University egyetemen. 2020 júliusában megtörtént Polenzani várva várt debütálása a Teatro Real de Madridban, ahol Alfredót alakította a Verdi Traviata egy félig színpadi rendezésű verziójában.

A Metropolitan Operaház korábbi évadai során történő fellépései közül érdemes kiemelni Bartlett Sher Szerelmi bájital produkcióját, amely a 2012-es évad nyitóműsora volt, Sir David McVicar Stuart Mária produkcióját (amely DVD-n is megjelent az Erato kiadásában), valamint McVicar új Donizetti: Roberto Devereux produkcióját, amely bekerült a PBS Great Performances at the Met című, a Met legjobb előadásait felsorakoztató válogatásába. További kiemelkedő előadásai között kell említeni az általa most először megformált Vaudémont-t Tchaikovsky Iolanta-jából, Penny Woolcock Gyöngyhalászok produkcióját (DVD-n kiadta az Erato), Willy Decker Traviata produkcióját, Robert Carsen A rózsalovag produkcióját (DVD-n kiadta a Decca), Julie Taymor legendás A varázsfuvola produkcióját (DVD-n megvásárolható a Metropolitan Operában), valamint ismételt szereplését az alábbi művekben: Hoffmann meséi, Rigoletto, Don Pasquale (DVD-n kiadta a Deutsche Grammophon), Don Giovanni, Rómeó és Júlia, A sevillai borbély, Così fan tutte, Falstaff, A nürnbergi mesterdalnokok (DVD-n megvásárolható a Deutsche Grammophontól), és Olasz nő Algírban. Eddig a Met összesen 300 előadásában szerepelt.

Matthew Polenzani 1998-as debütálását követően Géraldként a Lakmé-ban az Opéra National de Bordeaux-val Franciaországban Európa számos híres színházában lépett fel, többek között Don Pasquale és Traviata produkciókban a firenzei Teatro Comunaléban, az Aix-en provence-i fesztiválon (DVD-n megvásárolható a Bel Air Classiques-tól) és egy japán turnén a torinói Teatro Regio társaságával. További szereplései: Traviata az Opernhaus Zurich színpadán; Don Giovanni és Bellini Rómeó és Júlia című operája a Párizsi Operában; A kegyencnő, Werther, Szerelmi bájital, Bohémélet és A varázsfuvola a Bayerische Staatsoperben; Szerelmi bájital a Wiener Staatsoperben, a Teatro San Carlóban és a Teatro dell' Opera di Romában; Così fan tutte és Idomeneo a Covent Gardenben Sir Colin Davisszel és Párizsban Philippe Jordannel; Bohémélet a Gran Teatre del Liceu-ben; Lammermoori Lucia Párizsban, Bécsben és Frankfurtban; Faust elkárhozása a Frankfurti Operában és a Deutsche Oper Berlinben; Manon Londonban és egy japán turnén a Royal Opera House, Covent Gardennel; Idomeneo Torinóban Gianandrea Nosedával; Manon Fabio Luisival és Traviata a La Scalában; Rigoletto a Wiener Staatsoperben Jesus Lopez-Cobos vezényletével és Don Giovanni a Salzburgi Fesztiválon (DVD-n megvásárolható az EuroArtstól).

Polenzani rengeteg koncertfelkérést kap a világ legbefolyásosabb karmestereitől, köztük James Conlon, Sir Colin Davis, Riccardo Frizza, Rafael Frühbeck de Burgos, Louis Langrée, Jesús López-Cobos, Riccardo Muti, Sir Antonio Pappano, Sir Simon Rattle, Wolfgang Sawallisch, Leonard Slatkin, Sir Jeffrey Tate, Michael Tilson Thomas, Franz Welser-Möst, David Zinman, Riccardo Chailly és Daniel Harding művészektől. Rendszeresen lép fel az Egyesült Államok és Európa legnívósabb együttesei, köztük a Berlini Filharmonikusok, a Boston Symphony Orchestra, a Chicago Symphony Orchestra, a Cleveland Orchestra, a Los Angeles Philharmonic, a New York Philharmonic, a San Francisco Symphony, a Cincinnati Symphony, a Minnesota Orchestra, a St. Louis Symphony, az Orchestra del Santa Cecilia, az Orchestre National de France, valamint a Münchner Philharmoniker kíséretében.

Matthew Polenzani Amerika számos koncerttermében szerepelt Julius Drake zongoraművésszel, akivel a londoni Wigmore Hallban is adtak koncertet (CD-n megvásárolható a Wigmore Hall kiadójától). Richard Goode elismert zongoraművésszel is szerepelt Janáček Egy eltűnt férfi naplója című dalciklusával a Carnegie Hall Zankel Hall termében, és koncertezett Roger Vignoles zongoraművésszel a Verbieri Fesztiválon (kereskedelmi fogalomban CD-n kapható a VAI kiadásában). Polenzanit az a megtiszteltetés érte, hogy egyetlen évad leforgása alatt a Carnegie Hall mindhárom színpadán felléphetett: egy koncerten a MET Kamarazenekarral a Zankel Hallban, szólóesten a Weill Hallban, illetve egy Schubert Liederabend dalesten az Isaac Stern Auditorium színpadán.

Matthew Polenzani volt az első, aki megkapta a Richard Tucker Award díjat 2004-ben, a Metropolitan Opera 2008-as Beverly Sills Artist Award díját, valamint a 2017-es Opera News Award díjat. Lelkes golfozó, és feleségével, a mezzoszoprán Rosa Maria Pascarellával neveli három fiát New York kertvárosi negyedében.

Matthew Polenzani