Tovább a tartalomhoz

Petr Popelka sokoldalú muzsikus, aki tanulmányait a Prágai Konzervatóriumban, majd a Freiburgi Zenei Kollégiumban végezte nagybőgősként. 2010 óta a Sächsische Staatskapelle Drezden egyik vezető bőgőse. Zeneszerzőként is aktív: 2015-ben a mödlingi PODIUM Fesztivál rezidens zeneszerzőjeként a Szív labirintusa című darabjának világpremierjét vezényelte.

Karmesterként Vladimir Kiradjiev tanítványa volt, továbbá Paavo Järvi, Eötvös Péter, Jaap van Zweden és Johannes Schlaefli mesterkurzusain tett szert értékes tapasztalatokra. 2017-ben elnyerte a legjobb fiatal karmesternek járó Neeme Järvi-díjat a Gstaad Menuhin Fesztivál és Akadémia keretében.

A 2020/21-es évadtól a Norvég Rádió Zenekarának vezető karmestere. Ugyanebben a szezonban az NDR Elbphilharmonie Zenekar társkarmestere Hamburgban, továbbá fellép a Sarkvidéki Filharmonikus Zenekarral és a Magyar Állami Operaház Zenekarával is. A Semperoper együttesét Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának új előadásában dirigálja Drezdában, továbbá meghívást kapott a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekartól, az oslói Norske Operától és a Norvég Rádió Zenekarától is.


Petr Popelka