Tovább a tartalomhoz
Mielőtt teljesen az énekesi karrierjének szentelte volna magát, a német mezzoszoprán, Waltraud Meier anglisztikát és romanisztikát tanult. 1976-ban debütált a würzburgi operában Lolaként (Parasztbecsület). Nemzetközi karrierje az 1983-as Bayreuthi Ünnepi Játékokon Kundryként (Parsifal) aratott diadalmas sikere után indult el. A legjelentősebb Wagner-énekesek közt számontartva rendszeres vendége a világ valamennyi jelentős színházának többek között Londonban, New Yorkban, Chicagóban, Milánóban, Párizsban, Bécsben, Berlinben és Münchenben. Az olasz és francia repertoárban is világszerte keresik nagy erejű zenei és drámai kifejezésmódja miatt.

Waltraud Meier olyan kiváló rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean-Pierre Ponnelle, Luc Bondy, Harry Kupfer, Götz Friedrich, Klaus-Michael Grüber, Heiner Müller, Jürgen Flimm és Patrice Chéreau, valamint hasonlóan neves dirigensek – Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Claudio Abbado, James Levine, Zubin Mehta, Christian Thielemann, Valery Gergiev, Sir Simon Rattle, Riccardo Chailly and Antonio Pappano – irányítása alatt.

Mindig új kihívásokat kereső, új utakra lépő művészként a 2003/2004-es évadát az éneklésnek szentelte a legtisztább formában: koncertek és áriaestek. Azóta munkájának nagy részét ennek a kifejezőerőnek szenteli. Rendkívül gyümölcsöző együttműködése Patrice Chéreau-val Alban Berg Wozzeckjében további közös produkciókat szült. A 2007/2008-as évad elején a Scalában Waltraud Meier énekelt – Barenboim vezényletével – Chéreau pszichológiailag mély Trisztán és Izolda-produkciójában.

2010 nyarán lépett fel először Klütaimnésztra szerepében a Salzburgi Ünnepi Játékokon – ezt a szerepet később Patrice Chéreau új Elektra-produkciójában énekelte számos rangos színpadon. A közelmúlt fontos produkciói, szerepei közé tartozik a Lohengrin Ortrudja Bayreuthban, Klütaimnésztra Bécsben, Zürichben és a berlini Staatsoperben, valamint Beethoven 9. szimfóniája Berlinben Daniel Barenboimmal.

Kiterjedt diszkográfia és videográfia, valamint a DVD-n elérhető számos produkció bizonyítja ennek az egyedülálló énekesnek az értelmezési, zenei, vokális szépségű és énekművészi erejének sokoldalúságát. A számos díj nagy sikerű nyertesét, Waltraud Meiert mind a Bajor Állami Operaház, mind a Bécsi Állami Operaház kamaraénekesi címmel tüntette ki. Münchenben él, és 2017 júniusa óta a Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli tagja.
Waltraud Meier