Tovább a tartalomhoz
„Egy szoprán a legjobb értelemben vett sztárfaktorral: az előadás minden részletét átitató karizmatikus kifejezőerővel.” – Anthony Tommasini, New York Times

1994-ben induló illusztris karrierje során Anna Netrebko a 21. század vezető primadonnája lett. Netrebko mindig is kitüntette magát az opera világában éppúgy, mint azon kívül, akár az évad főattrakciójaként a Milánói Scala és a New York-i Metropolitan produkcióiban, akár a téli olimpia nyitóünnepségének szólistájaként, vagy az első klasszikus zeneművészként, aki felkerült a Time magazin 100 legbefolyásosabb emberről összeállított éves listájára.

Az operairodalom legikonikusabb szerepeiben Netrebko élőben és számos díjnyertes felvételen is figyelemre méltó sokszínűségről és művészi érzékenységről ad tanúbizonyságot. Repertoárján Mozart-operáktól kezdve bel canto mesterműveken (úgy mint Bellini Az alvajárója és Donizetti Boleyn Annája), francia ínyencségeken (Massenet: Manon, Gounod: Rómeó és Júlia), Puccinin (a Bohémélettől a Turandotig), Verdin (Traviata, Aida, Macbeth), verismo műveken (Giordano: Andrea Chénier, Cilea: Adriana Lecouvreur), Csajkovszkijn (a Jolantától az Anyeginig) át Wagner Lohengrinéig minden megtalálható. Netrebko operairodalom iránti kielégíthetetlen kíváncsiságából ítélve újabb szerepeket várhatunk tőle a következő évadokban.

Nemcsak a világ legrangosabb operatársulatainak produkcióiban visszatérő húzónév; Netrebko számos koncerten és gálán is fellépett öt kontinensen. A 2006-os berlini és a 2018-as moszkvai világbajnokság nyitóünnepségén nyújtott előadását a világ minden tájáról követhették televízión. 2003 óta a Deutsche Grammophon kizárólagos művészeként Netrebko terjedelmes diszkográfiája teljes operákból, koncertrepertoárból, bestselling szólóalbumokból és egy férjével, az azeri Yusif Eyvazovval (tenor) közösen rögzített szerelmi duettgyűjteményből áll. Legutóbbi albumát, az Amata dalle tenebrét Verdi, Wagner, Strauss, Puccini, Cilea és Purcell áriáival 2021. novemberében adták ki; 2016-os szólóalbuma, a Verismo pedig számos országban a klasszikus zenei toplisták élén landolt.

Rengeteg egyéb díj és kitüntetés mellett többek között három Grammy-jelölést, a német Bambi-díjat és az Egyesült Királyság-beli klasszikus BRIT-díjak „Év énekese” és „Év női előadója” címeit tudhatja magáénak. A Chopard ékszermárka globális nagykövete.

Anna Netrebko 1971-ben született Krasznodarban, Oroszországban. Tanulmányait a Szentpétervári Konzervatórium után a San Francisco-i Merola Opera Programban folytatta. Elhivatott anyaként szenvedélyesen védi a hátrányos helyzetű gyermekeket különböző szervezeteken keresztül, melyeket sok-sok éve támogat.
Anna Netrebko