Tovább a tartalomhoz
Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. A Kossuth-, Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem befejezéséig további öt jelentős versenyen aratott győzelem – köztük a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett. A 2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star „Évad művésze” díjat. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki munkásságát, majd a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el tevékenységeit. 2019-ben Young Steinway Artist címet kapott, ugyanettől az évtől kezdve lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének docense. A Virtuózok című tehetségkutató műsor, a 2018-as francia Cziffra verseny és a 2022-ben a párizsi Long Thibaud Zongoraverseny zsűritagja. 2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja lett. 2022-ben megnyerte new yorki Music International Grand Prix-t zongora kategóriában. 2023-tól a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja.

Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin, Várdai István, Charles-Olivieri Munroe, Pinchas Steinberg, Stéphane Denéve, Jukka Iisakkila, Ksenia Zharko, Roger Bausier, David Mathues, Mikko Franck vagy Gwendolyn Masin. Európa legjelentősebb koncerttermeiben ad rendszeresen hangversenyeket: Concertgebouw (Amszterdam), Cité de la Musique (Párizs), Palau de Musica (Barcelona), Barbican Centre (London), Wiener Konzerthaus (Bécs), Cologne Philharmonie (Köln), és olyan helyszíneken is sikert arat, mint a Teatro Colón (Bogotá), a Bozar (Brüsszel), a Csajkovszkij Konzervatórium (Moszkva), a Royal Conservatory (Toronto), valamint a „Cziffra-kápolna” (Senlis). Emellett vendégszerepelt Amerika és Ázsia ismertebb koncerttermeiben is.

2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál pilléreire építve, 2021/2022-ben Magyarország Kormánya Cziffra György születésének 100. évfordulóját több mint 160 programból álló nemzetközi emlékévvel ünnepelte, melynek művészeti vezetésével Balázs Jánost bízták meg.

Balázs János