Tovább a tartalomhoz

Bodor Éva, a fiatal szoprán Szlovákiában született, és a pozsonyi Állami Konzervatóriumban végzett. Jelenleg a pozsonyi Előadóművészeti Egyetem hallgatója. Számos versenyen nyert első díjat, így a Szlovák Konzervatóriumok Versenyén is. Konzervatóriumi tanulóként részt vett a verebélyi Imrich Godin Nemzetközi Énekversenyen (Iuventus Canti 2014), ahol abszolút győztes lett, és elnyerte a 21. századi mű legjobb interpretálásáért járó díjat is. E sikert követően nyerte meg a konzervatóriumok versenyét Pozsonyban. Sikeresen szerepelt a bécsi Belvederében megrendezett Hans Gabor énekversenyen és a berlini Neue Stimmen nemzetközi versenyen is.

Tanulmányai befejezése után egy meghallgatáson kétéves ösztöndíjat nyert a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein operastúdiójában. A papnő szerepében debütált Verdi Aida című operájában (rendezte: Philipp Himmelmann, zenei rendező: Axel Kober és Aziz Shokhakimov), a világhírű szólisták, Boris Staatsenko és Morenike Fadayomi oldalán. A Deutsche Oper am Rhein színpadán Düsseldorfban és Duisburgban elért sikerei után megkapta Barbarina szerepét Mozart Figaro házassága című operájában. A 2015/2016-os évadban az első apáca szerepét énekelte Szergej Prokofjev A tüzes angyal című operájában. Ezt követően Echót játszotta az Ariadné Naxoszban című operában, a nemzetközi hírű karmester,Wen-Pin Chien vezényletével. Megformálta továbbá Shakhakh hercegnő szerepét Az aranykakas című operában, amelyet a prominens orosz rendező, Dmitrij Bertman állított színpadra. Sikert aratott Ceprano grófné szerepében is Verdi Rigoletto című operájában.  A Deutsche Oper am Rhein operastúdiójában eltöltött két éve alatt több énekkurzuson vett részt. Ezután az Éj Királynőjeként mutatkozott be Mozart Varázsfuvolájában.

Tanulmányai befejezése után a szoprán számos koncertturnén vett részt Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban. A csehországi Pardubicében Peter Feranec vezényletével énekelt Mozart Requiemjében. 2017-ben koncerteket adott Pesaróban, Bergamóban, Bolognában,Velencében és Verdi szülőfalujában, Le Roncolében. A 2017/2018-as évadban az SND Opera színpadán Konstanze szerepében debütált Mozart Szöktetés a szerájból című operájában, Ján Ďurovčík rendezésében és Peter Valentovič vezényletével. 2018-ban az Antonín Dvořák Nemzetközi Énekverseny döntőjébe jutott Karlovy Varyban.

Nagy sikerrel formálta meg Olympia szerepét Offenbach Hoffman meséi című operájában a Szlovák Nemzeti Színházban, Pavol Smolík rendezésében és Tomáš Brauner vezényletével. Legutóbb a szoprán exkluzív felkérést kapott, hogy a Bregenzi Ünnepi Játékokon a szlovák Ľubica Čekovska Impresario című operájának világpremierjén elénekelje a főszerepet. A komáromi Lehár Ferenc énekverseny abszolút győztese lett 2019-ben, és részt vett a kapcsolódó gálakoncerten a Budapesti Operettszínházban. Szintén abszolút győztesként végzett a 2019-es Házy Erzsébet Nemzetközi Énekversenyen Érsekújváron. 150 résztvevő közül remek énekléssel ő lett az USA Wisconsin államában, Green Bayben megrendezett rangos SHARON RESCH AWARD új abszolút győztese. 2021-ben Kaliforniában és a Chicago Lyric Operában is fellépett.

Miután nagy sikert aratott a Bregenzi Ünnepi Játékokon, megkapta azt a lehetőséget is, hogy 2021 márciusában Tomáš Netopil vezényletével Olympia szerepét énekelje az esseni Aalto-Theaterben. Karrierjében jelentős előrelépés a 2020/2021-es szezonban, hogy felváltva énekelhetett Edita Gruberovával, az ismert dívával.  A kassai állami színházban Erzsébet királynő szerepében debütált a Roberto Devereux című Donizetti operában. 2022-ben Donna Annát énekelte Mozart Don Giovannijában a Rudolphinumban, a Prágai Kamarazenekarral, Walter Attanasi vezényletével.

Bodor Éva