Tovább a tartalomhoz

David Coleman világszerte vezényel koncerteken és színházakban. Szinte az összes jelentős brit zenekarral, valamint világszerte vezető operaházi és koncertzenekarokkal lépett már fel. Opera-, szimfonikus, kamara- és kóruskoncertek, valamint klasszikus és modern balettprodukciók alkotják széles repertoárját. Szenvedélyesen támogatja az új zenét, és rangos díjakat nyert innovatív műsorválasztásával és előadásaival. Természetesen felvételein is megjelenik sokszínű repertoárja. Rendszeresen szerepel a rádióban és a televízióban, ahol zenéről, táncról, az előadóművészet kérdéseiről beszél.

David Coleman a Londoni Operaközpont korrepetitoraként és karmestereként kezdte pályafutását, majd operagálákat és koncerteket vezényelt a vezető brit operaházakban és koncerttermekben, és nemzetközi zenei fesztiválokon is fellépett. A London Festival Ballet (ENB) vezető vendégkarmesteri kinevezése jelezte elsőként, hogy mennyire nagyra értékeli ezt a műfajt, amelyben tehetségét a leginkább kibontakoztathatja.

Rudolf Nurejev David Colemant nevezte ki saját társulata, a Rudolf Nurejev and Friends zenei igazgatójává. Hosszú és szoros kapcsolat fűzte össze őket; Coleman Nurejev produkcióinak elismert előadója. Sokat utazott vele, vezényelt a legtöbb londoni Nurejev-fesztiválon, bemutatta több jelentős koreográfiáját, és több Nurejev-film zenéjét is ő jegyezte. David Coleman e két megbízatása során, majd a párizsi Operában szerzett széleskörű tapasztalatot az orosz balett teljes kánonjának előadásában. Különleges kapcsolatokat ápol számos jelentős európai operaházzal, amelyek között megtalálható az Opera de Paris, a Deutsche Oper Berlin, az Opera National de Bordeaux, a Theatre du Capitole Toulouse, a Teatro San Carlo Napoli és a Teatro dell'Opera di Roma. Hosszú évek óta rendkívül szoros a kapcsolata a drezdai Semperoperrel és a milánói La Scalával.


Az elmúlt években intenzíven turnézott Kínában, a Távol-Keleten, a Közel-Keleten és Ausztráliában, és a következő évadban visszatér vezényelni Kínába. David Coleman 2020 januárjában, a La Scala kuvaiti turnéján élvezhette első ízben az együttműködést a Magyar Állami Operaház zenekarával. Maestro Coleman zenei karrierjét zeneszerzőként is folytatja, komponál koncertpódiumra, valamint a színházak és a televízió részére is.

Balett-repertoárjának főbb darabjai:
Paris Opera: 
Paquita (2000) új partitúra Delvedez eredeti műveiből
Semperoper Dresden: 
Csipkerózsika (2007)
Adolphe Adam – David Dawson: Giselle (2008) hangszerelve és újrahangszerelve
Minkus: A bajadér (2008): új részekkel.
Csajkovszkij: A hattyúk tava (2009)
Theatre du Capitole Toulouse: 
La Sylphide (2011) átdolgozás, átirat
A kalóz (2013) rekonstruált előadás.

Emellett szóló- és társulati táncdarabok egész sora, valamint szólóhangszerekre és kamaraegyüttesekre komponált, hangversenytermi előadásra szánt művek is fűződnek a nevéhez.
Legutóbb két vonósnégyest komponált (az elsőt 2020 augusztusában mutatták be Svájcban): egy zongoratriót és egy fantáziát szóló csellóra, amelyek 2021 őszén kerülnek felvételre. Hegedűszólót írt a 2021 októberében Olaszországban megrendezésre kerülő Vittorio Venetói Nemzetközi "Prosecco" Hegedűverseny felkérésére. A BMB Paris kiadó rendelkezik David Coleman számos művének katalógusával.

David Coleman