Tovább a tartalomhoz

Denis Vlasenko generációjának egyik legsikeresebb orosz karmestere. Tanulmányait a Moszkvai Kórusakadémián, majd a Moszkvai Állami Konzervatóriumban folytatta, diplomáját a Szentpétervári Állami Konzervatóriumban szerezte meg. Ezt követően nevezték ki az Új Orosz Állami Szimfonikus Zenekar állandó karmesterévé.

Rendszeresen dolgozik olyan művészekkel, mint Anna Netrebko, Yuri Bashmet, Vagyim Repin, Gyenyisz Macujev, Aida Garifullina, Nikolai Lugansky, Sergey Krylov, Maria Guleghina, Ludovic Tezier, Ildar Abdrazakov, Hibla Gerzmava, Dmitry Korchak, Lucas Debargue, Erwin Shrott, Joseph Calleja, Vittorio Grigolo és Alessandro Safina. Rendszeresen foglalkoztatják európai és ázsiai együttesek, köztük a Tokiói Filharmonikus Zenekar, a Moszkvai és Szentpétervári Filharmonikus Zenekarok, a gibraltári Európai Szimfonikus Zenekar, az Orosz Nemzeti Filharmonikusok, a bolognai Teatro Comunale Zenekara, a milánói Orchestra I Pomeriggi Musicali, a Lett Nemzeti Szimfonikusok, a Brüsszeli Filharmonikusok, a Tatárföldi Szimfonikus Zenekar és a Münster Szimfonikusok.
Szimfonikus művek mellett elismert operadirigens is. Pesaróban A reimsi utazás és a Szerencsés tévedés előadások alkalmával ő volt a Rossini Fesztivál történetében az első orosz karmester. A közelmúltban Anna Netrebko és Yusif Eyvazov madridi és liceui koncertje mellett számos sikeres produkciót vezényelt: Turandot (Teatro Petruzzelli, Bari), Traviata (Palacio de Bellas Artes, Mexikóváros; Mihajlovszkij Színház, Szentpétervár; Azerbajdzsáni Állami Operaház, Baku), Anyegin (Lett Nemzeti Opera, Riga), Ory grófja (Tokió), Lammermoori Lucia (Calderón Színház, Valladolid), A sevillai borbély (Kolobov Operaház, Moszkva), Aida (Hvorosztovszkij Operaház, Krasznojarszk), Az ezred lánya (Jelena Obrazcova Fesztivál, Bolsoj Színház, Moszkva).
Felvételei között megtaláljuk a 2014-es szocsi téli olimpiai játékok nyitó- és záróünnepségét. A 2016/17-ben a Nagyszerű opera című népszerű orosz televíziós műsor negyedik évadának volt az első karmestere. 2018 óta a moszkvai Popov Akadémián tanít opera- és szimfonikus vezénylést, 2022-ben pedig a taskenti Navoi Állami Akadémia művészeti vezetőjévé és első karmesterévé nevezeték ki.
Denis Vlasenko