Tovább a tartalomhoz

Junior Prima, Prima Primissima és Liszt-díjas, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zongoraművész. Látását egy hibás inkubátor következtében vesztette el. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanára, Becht Erika egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával "láthatóvá" teszi számára a kottát. 17 évesen Moszkvában megnyerte a Louis Braille Zongoraversenyt, majd a Bécsi Zeneakadémián eltöltött két év után a torontói Királyi Zenei Konzervatóriumban Leon Fleisher növendékeként szerzett művészdiplomát. Koncertjeit a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Barbican Center hallgatóságával együtt immár 28 ország publikuma élvezte.

Még tizenéves volt, amikor Budapesten és Torontóban párhuzamosan megjelent két, hatalmas népszerűségnek örvendő Mozart-felvétele. Az American Record Guide Érdi Tamás játékának kivételes mélységét és kifejezőerejét méltatta, és olyan neves zongoraművészekhez hasonlította, mint Rudolf Serkin, Vladimir Ashkenazi, Mitsuko Ushida, Evgeny Kissin és Clara Haskil.

Magyarországra való hazatérése óta Mozart, Chopin, Schubert, Liszt, Bartók és Beethoven lemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg, fő mentorai Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás voltak, akikkel tucatnyi nagy sikerű koncertet adott. Kocsis Zoltán 2010-ben így nyilatkozott: "Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek... az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy chopini mértékkel lehetne ezt a képességet mérni..."

2019-ben több mint négyezer ember előtt játszott a híres varsói Chopin-szobor tövében. Antoni Grudzinsky muzikológus, a Varsói Chopin Egyesület elnöke szerint Érdi ezzel az előadással „kivívta magának a helyet a világ legjobb zongoraművészeinek élvonalában”. Itthon rendszeresen fellép a Nemzeti Filharmonikusokkal és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, és ő álmodta meg azt a sikeres szabadtéri komolyzenei fesztivált, amely nyaranta kerül megrendezésre Klassz a pARTon! címmel, ahol esténként világhírű muzsikusok koncertjeit élvezheti a minőségi zenére vágyó közönség.

Érdi Tamás