Tovább a tartalomhoz

Farkas Róbert magyar-német karmester, 2021 szeptembere óta a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, a MUZIKA művészeti vezetője, a németországi Theater Hagenben. A klasszikus zenei világ figyelmét akkor keltette fel, amikor 2011-ben elnyerte a Nemzetközi Lovro von Matačić verseny harmadik díját, valamint a Horvát Zeneszerzők Társaságának (HDS) zenekari- és különdíját. Azóta rendszeresen vezényel, és olyan zenekarokkal alakított ki szoros művészi kapcsolatokat, mint a Magyar Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a budapesti Danubia Zenekar. Tartalmas és rendszeres együttműködés köti a temesvári (Románia) Banatul Állami Filharmonikus Zenekarhoz, amelynek a 2022/23-as évadban vezető vendégkarmestere lett.

Nemzetközi szinten vezényelte az NFM Wroclaw-i Filharmonikusokat, a Zágrábi Filharmonikusokat, a Horvát Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Szófiai Nemzeti Filharmonikus Zenekart, Németországban a Berliner Konzerthausorchester, a Berliner Symphonikert és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlint, valamint Madridban a Orquesta Clásica Santa Cecilia-t. 2022-ben Salzburgban, a Magyar Nemzeti Filharmonikusoknál vezényelte az osztrák bemutatkozó koncertjét.

Olyan klasszikus operák mellett, mint a Così fan tutte, a Traviata és a Szöktetés a szerájból, olyan modern és kortárs műveket is vezényel, mint Sosztakovics „Moszkva, Cserjomuski” operettje, Hindemith Lehrstück (Tandarab) című műve, Rihm Dionüszosz című operája, Peter Maxwell Davies The Turn of the Tide című operája, Philip Glass Ehnaton című operája, valamint Johannes Harneit Abends am Fluss és Hochwasser című operái.
Kreatív és fantáziadús zenei gondolkodása miatt olyan nemzetközileg elismert karmesterek kísérik mentorként pályáját, mint Fischer Iván, Dmitrij Kitajenko és Eötvös Péter. Farkas Róbert Bernard Haitink, Gianluigi Gelmetti és Jorma Panula mesterkurzusain is részt vett.

Farkas a magyarországi Ózdon született, és különböző zenei hatások és hagyományok között nőtt fel. Kórusvezetést és zenepedagógiát, valamint karvezetést tanult Gál Tamásnál és Ligeti Andrásnál. 2006-ban Erasmus-ösztöndíjjal a berlini Művészeti Egyetemre került, ahol Lutz Köhler professzornál folytatta karmesteri tanulmányait, amíg 2012-ben át nem vette diplomáját.

A 2013-as év során kezdődött meg együttműködése Fischer Iván karmesterrel. Több éven keresztül szorosan együtt dolgozott vele a berlini Konzerthausorchesterben és a Budapesti Fesztiválzenekarban Magyarországon, turnékon és hazai sorozataikban.

Farkas Róbert