Tovább a tartalomhoz

Ferruccio Furlanetto nemzetközi karrierje 1986-ban kezdődött, mikor Verdi Don Carlos című művében II. Fülöp királyt énekelte a Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékokon Herbert von Karajan vezényletével. Ugyanebben az évben a Salzburgi Nyári Fesztiválon Figaro szerepében debütált. A vezető operaszínpadokon való bemutatkozása már korábban is megtörtént: 1979-ben a milánói Scalában, 1980-ban a Metropolitanben, 1985-ben a Bécsi Állami Operaházban.

Együtt dolgozott a legnagyobb karmesterekkel, így Herbert von Karajannal, Carlo Maria Giulinivel, Sir Georg Soltival, Leonard Bernsteinnel, Valerij Gergijevvel, Lorin Maazellel, Claudio Abbadóval, Bernard Haitinkkel, Daniel Barenboimmal, Georges Prêtre-vel, James Levine-nal, Szemjon Bicskovavl, Riccardo Chaillyval, Daniele Gattival, Riccardo Mutival, Mariss Jansonsszal, Vladimir Jurowskival, Tugan Sokhievvel, Yannick Nezet-Seguinnel, Jesus Lopez Cobosszal, Alain Altinogluval.

Az elmúlt évek kiemelkedő eseményei közé tartozott, mikor fellépett a Metropolitan Operában, a Sydney-i és Melbourne-i Ausztrál Operában, a milánói Scalában (Montemezzi: Amore dei Tre Re), a Bécsi Állami Operaházban (Macbeth és Anyegin), a Royal Opera House-ban (Simon Boccanegra, A végzet hatalma, Don Carlos), a Baden Baden Festivalon (Simon Boccanegra), valamint Szentpétervárott, a berlini Staatsoperben és San Franciscóban. Ferruccio Furlanetto pályafutása során számos díjat kapott, köztük a 2019-es Premio alla Carrierát és a Cavaliere di Verdi címet. Az ENSZ tiszteletbeli nagykövete, valamint a Bécsi Állami Operaház kamaraénekese és tiszteletbeli tagja.

A magyar közönség 2010-ben ismerhette meg, amikor II. Fülöp szerepében lépett az Operaház színpadára Verdi Don Carlosában, majd a 2014-ben rendezett Szabadság OperaGálán és egy 2019-es Erkel színházi áriaesten aratott sikert.

Ferruccio Furlanetto