Tovább a tartalomhoz
Jonathan Tetelmant világszerte napjaink egyik legizgalmasabb feltörekvő sztárjának tartják, "vokálisan csodálatos, sugárzó és jellegzetes tenor" hangja miatt dicsérik (Opera Aktuell). A chilei születésű, New Jerseyben nevelkedett tenor világhírű zenekarokkal lép fel neves házak színpadán, "sötét színű tenor-hangszínnel" (SZ) és "balzsamos lendülettel" (Der Tagesspiegel) mutatja meg tudását.

A The New School of Music, Mannes College előadóművészi tanulmányi programjának elvégzése és a Manhattan School of Music egyetemi diplomájának megszerzése után Jonathan Tetelman pályáját gyors egymásutánban sikeres házi és szerepbemutatók sora követte. Azóta a világ számos jelentős színpadának keresett énekese. Fellépett már a londoni Royal Opera House-ban, a torinói Teatro Regióban, az Opéra Orchestre National Montpellier-ben, a drezdai Semperoperben, a barcelonai Gran Teatre del Liceuban, az Opéra de Lille-ben, a berlini Komische Operben, a londoni English National Operában és a Berkshire Opera Festivalon. Bizet Carmen című operájának kelet-európai turnéján Elīna Garanča partnere volt Don Joséként, ezt a produkciót a Bartók Rádió is közvetítette. A tenorista keresett énekes Európán kívül is. Fellépett már a limai Gran Teatro Nacionalban (Peru), a montevideói Opera del Teatro Solisban (Uruguay), valamint a kínai Fujian Grand Theatre-ban.

Tetelman jellemzően romantikus és verista, elsősorban Puccini operáinak keresett szereplője.
Legfontosabb szerepei:
Alfredo (Verdi: Traviata)
Canio (Leoncavallo: Bajazzók)
Rodolfo (Puccini: Bohémélet)
Cavaradossi (Puccini: Tosca)
Pinkerton (Puccini: Pillangókisasszony)
Don José (Bizet: Carmen)
A mantuai herceg (Verdi: Rigoletto)
Werther (Massenet: Werther)

Tetelman a koncertszínpadoknak is keresett művésze: énekelte Beethoven 9. szimfóniáját a San Francisco-i Szimfonikusokkal, Michael Tilson Thomas karmester vezényletével (2019 szeptemberében) és a Stuttgarter Philharmonikerrel, Dan Ettinger karmester vezényletével. Kristine Opolais partnere volt egy moszkvai gálaelőadáson, fellépett a Wurth Philharmonikerrel a németországi Künzelsauban.  A Koppenhágai Filharmonikusokkal egy Verdi-gálán énekelt, a 2019-es tanglewoodi fesztiválon Verdi Requiemjének tenorszólója volt, itt Andris Nelsonsszal és a Bostoni Szimfonikusokkal dolgozhatott együtt. Számos más zenekarral is koncertezett, így pl. a Milánói Fesztiválzenekarral vagy a Greenwich Village Orchestrával. Elgar Gerontius álma című művét az Orchestra Now-val, Dvořak Requiemjét és Stabat Materét a St. George's Choral Society-vel énekelte, Nadine Sierra szoprán partnere volt a 2018-as Festival Napa Valley egyik koncertjén.

Jonathan Tetelman nemrégiben exkluzív többlemezes szerződést kötött a Deutsche Grammophon lemezkiadóval. Az Orquesta Filarmónica de Gran Canaria együttesével és vezető karmesterével, Karel Mark Chichonnal rögzítette első, "Arias" című albumát, amelyen Verdi-, verista és francia lírai áriák, valamint duettek szerepelnek Vida Miknevičiűtė litván szopránnal. A lemez 2022. augusztus 12-én jelent meg.

Jonathan Tetelman