Tovább a tartalomhoz

Kutasi Judit Temesváron született, Romániában. A Colegiul Național de Artă “Ion Vidu” középiskolában énekelni tanult, zongorán és csellón játszott, majd tanulmányait a nagyváradi egyetemen és a kolozsvári Gheorge Dima Zeneakadémián folytatta, ahol mesteri fokozatot szerzett.

A román-magyar származású mezzoszoprán énekesnő „mély, sötét” (Jenny Camilleri) hangszínével az egyik legfelkapottabb énekesnő a fachjában, a kritikusok szerint „ő lesz a következő évek Verdi-mezzója” (Maximilian Maier/BR Klassik). A 2023/24-es évadban számos jelentős debütálás vár rá: első előadására készül az Egyesült Államokban Wagner Lohengrin című operájának Ortrud szerepében a San Francisco Operában, a Metropolitan Operában pedig Preziosilla szerepében debütál az új A végzet hatalma előadásban Yannick Nézet-Séguin zeneigazgató vezényletével. A Dán Királyi Operában, Koppenhágában Verdi Requiemjében mutatkozik be Bertrand de Billy vezényletével, és első alkalommal fog részt venni a salzburgi Húsvéti Játékokon ugyanezzel a darabbal Sir Antonio Pappano vezényltével. Verdi Requiemjével jut el St. Louisba is, ahol a St. Louis Szimfonikus Zenekarral lép fel Stéphane Deneve vezényletével. Visszatér a berlini Deutsche Operbe is, ahol újra énekli Laura szerepét a Giocondában. A Magyar Állami Operaházban Amnerisként, egyik legjelentősebb szerepében mutatkozik be, majd pedig Erda szerepét  énekli Wagner Siegfried c. operájának koncertszerű előadásában az amszterdami Concertgebouw-ban.

Az elmúlt szezonban Kutasi Judit Azucenát énekelte a Gran Teatre del Liceu és a párizsi Opera National A trubadúr előadásaiban.  Beugrással énekelte Amneris szerepét a Bayerische Staatsoper új Aida produkciójában, és ugyanebben a szerepben lépett fel a Las Palmas-i operaházban. Meghallgathattuk Mrs Quicklyként a hamburgi Staatsoper Falstaff előadásában. Koncerténekesként fellépett az Elbphilharmonie Hamburg zenekarral Sztravinszkij Menyegző c. művében Kent Nagano vezényletével, és koncertezett a hannoveri Staatstheater zenekarával, akikkel Leonard Bernstein 1. „Jeremiás” szimfóniáját adták elő. Az elmúlt évad kiemelkedő szerepe volt számára Erda a berlini Deutsche Oper új A Rajna kincse előadásában Sir Donald Runnicles zenei vezetésével, valamint Amneris szerepe az Aidában, mind a Veronai Arénában, mind a Bayerische Staatsoper színházban Zubin Mehta vezényletével. Kutasi Judit beugrással énekelte a Milánói Scalában Bouillon hercegnő szerepét Cilea Adriana Lecouvreur c. operájában, és Eboli hercegnőként lépett fel Verdi Don Carlos c. operájának fél-szcenírozott előadásában a berlini Deutsche Oper színházban. Eboli hercegnőként a mezzoszoprán énekesnő részt vett egy online koncertközvetítésben is, mely a Teatro Comunale Luciano Pavarotti és a Teatro Municipale kooprodukciója volt. Nagy sikerrel énekelte Madelon szerepét Anna Netrebko és Yusif Eyvazov oldalán Umberto Giordano Andrea Chénier előadásában a Milánói Teatro alla Scalában Riccardo Chailly vezényletével, amely előadást a színház DVD-n is megjelentette koprodukcióban a CMajorral.

Koncertszínpadokon is keresett művész, Federica szerepét énekelte Verdi Luisa Miller c. operájában (BR Klassik CD felvétel) a müncheni Rádió Zenekarral, Ivan Repusic vezényletével. A berlini Musikfesten Waltraute  (A walkür) és Erda (Siegfried) szerepét énekelte Donald Runnicles vezényletével. Maestro Runnicle karmesterrel énekelte Beethoven 9. szimfóniáját a BBC Proms eseményen a Világzenekar a Békéért kíséretével. Énekelte Grimgerde szerepét (A walkür) Sir Andrew Davis vezényletével az Edinburgh Fesztiválon Skóciában, és Sophie szerepét Liszt: Szent Erzsébet legendája c. művében a MÜPÁ-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitó előadásán. Hallhattuk Catherine szerepében (Jeanne d’Arc a máglyán) a Concertgebouw Zenekarral Amszterdamban  (RCO Live CD felvétel). A Milánói Scalában Bruckner Te Deumját énekelte, és fellépett az operaház újévi koncertjén 2019-ben.

Kutasi Judit 2016/17-ben a berlini Deutsche Oper Förderkreis Walter Sandvoss ösztöndíjasa volt, és azóta is népszerű és ünnepelt művész a Deutsche Operben. A 2013/14-es évadban a Zürichi Opera nemzetközi operastúdiójának tagja volt, és ezután azonnal a Zürichi Opera állandó tagja lett 2016-ig.

A mezzoszoprán énekesnő sok ismert karmesterrel dolgozott, köztük van Christoph von Dohnányi, Fabio Luisi, Alain Altinoglu, Stanislav Kochanovsky, Nello Santi, Marco Armiliato, Carrie-Ann Matheson és sokan mások, valamint kiváló rendezőkkel, többek között Barrie Koskyval, Andreas Homokival, Tatiana Gürbacával, Frank Castorffal.

Kutasi Judit