Tovább a tartalomhoz
Zenei tanulmányait a Moszkvai Csajkovszkij Akadémia zongora, zeneszerzés és ének szakán végezte. A Magyar Állami Operaház színpadán húszévesen debütált Verdi Trubadúrjának Leonorájaként, s ezt követően számos főszerepet kapott, melyet az Opera történetében ő énekelt a legfiatalabbként: Violetta (Traviata), Nedda (Bajazzók), Silvana (Respighi: A láng), Tosca és Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra). Budapesten elsősorban Verdi-hősnőket énekelt; az Otellóban Lamberto Gardelli vezényletével aratott kiemelkedő sikert.
Első külföldi fellépésén Baselben Toscaként ünnepelhette a közönség. A világ vezető operaházai közül elsőként a berlini Deutsche Oper színpadán mutatkozott be 1994-ben, ahol a kritika „a Deutsche Oper történetének legfiatalabb Toscája”-ként üdvözölte. Ezt a szerepet sikerrel játszotta még Los Angelesben és San Franciscóban is – utóbbi városban Plácido Domingo vezénylete alatt –, illetve Toscaként debütált 2002 tavaszán a New York-i Metropolitan színpadán.
A milánói Scalában A végzet hatalma Leonorájaként mutatkozott be átütő sikerrel. Az operát Riccardo Muti dirigálta, aki további előadásokra is meghívta. 2001 áprilisában Az álarcosbál Ameliáját énekelhette az olasz opera fellegvárában. Palermóban és a barcelónai Gran Teatre del Liceuban Turandotként lépett színpadra; a legnagyobb kihívást jelentő Verdi-szerepet, Lady Macbethet a londoni Royal Opera House-ban énekelhette először. Ezt követően a világ számos pontján, így az Edinburghi Fesztiválon, Münchenben, Bécsben, Tokióban, Szöulban, Santiago de Chilében, valamint San Franciscóban és Los Angelesben is fellépett a Macbethben. A Bécsi Állami Operaházban 2002-ben az Andrea Chénier-ben Plácido Domingo és José Cura, a Nabuccóban Juan Pons és Samuel Ramey partnereként lépett színpadra, de Maddalena szerepében Tokió és Szöul közönsége is láthatta.
A világ számos jelentős operaházának állandó vendégművésze. Karrierjének további fontosabb állomása volt Hamburg, Köln és Salzburg is. Partnerei voltak a már említettek mellett olyan világsztárok, mint Leo Nucci vagy Dolora Zajick.

Főbb szerepei:
Tatjána (Anyegin), Maddalena (Andrea Chénier), Abigél (Nabucco), Lady Macbeth (Macbeth), Leonora (A trubadúr, A végzet hatalma), Violetta (Traviata), Amelia (Az álarcosbál), Desdemona (Otello), Norma, Manon Lescaut, Tosca, Turandot

Díjak, kitüntetések:
A Magyar Állami Operaház Örökös Tagja (2014)
A Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja (2013)
Osváth Júlia-emlékplakett (2011)
Kossuth-díj (2008)
Magyarország Érdemes Művésze (2003)
Lukács Gyöngyi