Tovább a tartalomhoz
Az 1983-ban Gyergyóremetén született baritonista a csíkszeredai Nagy István Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola magánének szakának elvégzése után 2001-ben debütált az aradi Nemzeti Színházban. Felvételt nyert a Nagyváradi Zeneakadémia magánének szakára, 2003-ban a Kolozsvári Magyar Operában énekelt. A Magyar Állami Operaházban 2004-ben mutatkozott be, ahol számos főszerepet énekelt: Don Giovanni, Almaviva gróf, Guglielmo, Figaro, Malatesta (2001 márciusában Juan Pons Don Pasquale-szerepdebütálásán), Dandini, Marcello (2010-ben Rost Andreával), Silvio, Escamillo, Anyegin és a János vitéz Bagója.
A Művészetek Palotájában 2007-ben Viktor Ullmann Atlantisz császára című operájának főszerepét formálta meg a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezénylete alatt, Lukáts Andor rendezésében. 2007-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon és a Madách Színházban Webber Macskák című musicaljében Old Csendbelenn szerepét alakította, Szirtes Tamás rendezésében.
2007-ben a Cardiffi Énekversenyen döntősként Carlo Rizzi vezényletével mutatkozott be. A londoni Royal Opera House-ban 2008 szeptemberében a Don Giovanni Masettóját alakította, Antonio Pappano vezényletével. A müncheni Bajor Állami Opera színpadán 2009 márciusában a Falstaff Fordjaként debütált, Stefan Soltész vezényletével. A 2009/2010-es évadtól a dalszínház tagja, rendszeresen énekli a Così fan tutte Guglielmóját, A sevillai borbély Figaróját, a Szerelmi bájital Belcoréját, a Bohémélet Marcellóját, a Pillangókisasszony Sharpless konzulját, a Jancsi és Juliska Péterjét és a Lohengrin Hirdetőjét. Olyan karmesterekkel dolgozik, mint Marco Armiliato, Ascher Fisch, Zubin Mehta, Kent Nagano és Stefan Soltész. 2009-ben Bordeaux-ban, majd 2011-ben a berlini Deutsche Operben, 2012-ben a Magyar Állami Operaházban énekelte a Tannhäuser Wolframját. A londoni Royal Opera House-ben 2011-ben hatalmas közönség- és szakmai sikerrel formálta meg A sevillai borbély Figaróját, majd a szereppel debütált a Bécsi Állami Operaházban, amit Budapesten is énekelt később. 2012-ben a Müncheni Fesztiválon a Bohémélet Marcellóját énekelte, Angela Gheorghiu és Joseph Calleja partnereként. Két szerepben is fellépett a New York-i Metropolitanben: 2015-ben mint Marcello a Bohéméletben, 2016-ban pedig Malatestát énekelt a Don Pasqualéban. 2016-tól a Zürichi Operaház állandó tagja.
2016-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, valamint Kritérion Koszorúval (Erdély) tüntették ki. 2017 decemberében Magyar Örökség Díjjal ismerték el munkásságát.
Molnár Levente