Tovább a tartalomhoz

A Komische Oper Berlin igazgatójaként 2012 és 2017 között Nánási Henrik többek között a Mazeppa, az Anyegin, a Gianni Schicchi, a Szép Heléna, a Varázsfuvola, a Così fan tutte, a Don Giovanni, A kékszakállú herceg vára, A tüzes angyal, a Titus kegyelme, a Hamupipőke és A szorocsinci vásár új produkcióját, valamint A rózsalovag, a Ruszalka és a Rigoletto felújított produkcióját vezényelte. 2012-es kinevezése óta a Komische Oper Berlin elnyerte az Opera World Magazine “Az Év Operaháza” díját 2013-ban, és megnyerte a Nemzetközi Operadíjak “Év Operatársulata” kategóriáját 2015-ben.

Nánási 2021/22-es évadának kiemelkedő produkciói között említendő az új produkcióban megrendezett Jenůfa Janáčektől a Royal Opera House Covent Gardenben és a Così fan tutte Mozarttól a San Francisco Opera színpadán, valamint a Werther az Opéra de Monte-Carlóban, a Rómeó és Júlia a Maggio Musicale Fiorentinóban, és a Pillangó kisasszony az ABAO Bilbao Operában. A koncertszínpadon pedig a Fort Worth Symphony Orchestrát, a Radio-Symphonieorchester Wient, a Nemzeti Filharmoikusokat, az Orquesta Filarmónica de Gran Canariát, és az Orchestra del Teatro di San Carlo di Napolit fogja dirigálni.

Nánási rendszeresen szerepel vendégkarmesterként a világ több jelentős operaházában, köztük a The Metropolitan Operában (Jolánta, A kékszakállú herceg vára), a Royal Opera House Covent Gardenben (Turandot, A sevillai borbély, Salome, Simon Boccanegra), a Teatro alla Scalában (Elektra), a San Francisco Operában (Elektra, Figaro házassága), a Bayerische Staatsoper Münchenben (Traviata), az Opéra National de Parisban (A varázsfuvola), a Gran Teatre del Liceu-ben (A varázsfuvola, Parasztbecsület/Bajazzók), a Lyric Opera of Chicagóban (Figaro házassága, Pillangó kisasszony), az Opernhaus Zürichben (Figaro házassága), a Teatro dell'Opera di Romában (Bohémélet, A varázsfuvola), az Arena di Veronában (Carmen), a valenciai Palau de les Arts Reina Sofiában (A kékszakállú herceg vára, Macbeth, Werther, Jolánta), a Hamburgische Staatsoperben (Otello, Lammermoori Lucia, Traviata), az Oper Frankfurtban (Bohémélet, A haramiák, A csillag, A tolvaj szarka, Otello), a Semperoper Dresdenben (Olasz nő Algírban, Bohémélet, Pillangó kisasszony, Traviata, Hamupipőke).

Koncertszínpadon az alábbi együttesekkel lépett fel: Atlanta Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Nemzeti Filharmonikusok, Orquesta Filarmónica de Gran Canaria, Radio-Symphonieorchester Wien, Bruckner Orchester Linz, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Filarmonica del Teatro Comunale di Bologna, Orchestra del Teatro La Fenice di Venezia, Essener Philharmoniker, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Orchestra del Teatro di San Carlo di Napoli, Orchestra del Teatro Massimo Palermo.

Felvételei között érdemes kiemelni a Royal Operában készült Turandot DVD-felvételt (megvásárolható az Opus Arte kiadásában), az Arena di Veronában rögzített Carment (megvásárolható a Bel Air Classiques-tól), valamint az Oper Frankfurtban előadott A tolvaj szarka CD-felvételét (megvásárolható az Oehms Classicstól).

Nánási Henrik Pécsett született. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában zongorát és zeneszerzést tanult, majd a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem karmester, korrepetitor és zeneszerzés szakán folytatta tanulmányait. Zenei asszisztensként dolgozott a Royal Opera House Covent Gardenben Sir Antonio Pappano mellett, valamint az Opéra de Monte Carlóban, és sűrűn lépett fel zongoristaként koncerteken, illetve dalestek kísérőjeként. Néhány korai felkérés után Klagenfurtban és Augsburgban első karmesteri és helyettes vezető karmesteri posztot nyert el a müncheni Staatstheater am Gaertnerplatznál, majd 2012-ben Berlinbe költözött. Nánási jelenleg is Berlinben él zeneszerző feleségével, Fáncsik Veronika Ágnessel.

Nánási Henrik