Tovább a tartalomhoz

Piotr Beczała lengyel tenor a világ vezető operaházainak rendszeres vendége. A New York-i Metropolitan Operában a Herceget (Ruszalka), Edgardót (Lammermoori Lucia), Rodolfót (Bohémélet), Vaudémontot (Iolanta), Riccardót (Az álarcosbál), Des Grieux-t (Manon), valamint a Rómeó és Júlia és a Faust címszerepeit alakította. További repertoárján megtalálható a Lohengrin és a Werther címszerepe, Az olasz énekes (A rózsalovag), Don José (Carmen), Manrico (A trubadúr), Mantova hercege (Rigoletto), Lenszkij (Anyegin) és Cavaradossi (Tosca). Fellépett többek között a drezdai Semperoperben, a Bécsi Állami Operaházban, a Zürichi Operában és a Bajor Állami Operaházban.  Az elmúlt években Beethoven IX. szimfóniáját is énekelte Drzedában, és több hangversenyt adott Helmut Deutsch zongoraművésszel a bécsi Theater im Parkban, a Luxemburgi Filharmonikusokkal, a grazi Musikvereinban, valamint Dél-Amerikában.

2014-ben megkapta az ECHO Klassik „Az év énekese" díját, 2021-ben pedig ugyanebben a kategóriában az Opus Klassik díjat. 2019-ben kamaraénekes lett a bécsi Állami Operaházban, 2022-ben pedig a katowicei Zeneakadémia tiszteletbeli doktori címet adományozott neki.

Az operaszínpadon Piotr Beczala jelenléte világszerte érezhető. Ebben az évadban három új produkcióban is szerepel: a Kirill Serebrennikov rendezte Lohengrin címszerepében a Párizsi Operában, Don José szerepében a Carmenban a Metropolitan Opera új produkciójában Carrie Cracknell rendezésében, Daniele Rustioni vezényletével, valamint a londoni Covent Gardenben a Royal Opera House szintén új Carmen-produkciójában. A Bécsi Állami Operaházban Faust szerepében látható, partnere Margit szerepében Nicole Car lesz, de énekli a Tosca Cavaradossiját is Elena Stikhina partnereként, Bertrand de Billy vezényletével. Las Palmasban szintén Cavaradossi szerepét alakítja, A mosoly országában pedig Sou-Chong hercegként lép fel a Zürichi Operában.

Piotr Beczała gazdag repertoárját koncertekkel is bővíti. A bécsi Konzerthausban a régóta várt Great Voices koncerten lép fel, Sarah Tysman zongoraművésszel közösen ad hangversenyt a pozsonyi Zenei Fesztivál koncerttermében, és Moniuszko ritkán játszott Halka című operájában hallható a madridi Teatro Realban. Fellép a stockholmi Svéd Királyi Opera gálakoncertjén, előadásával elvarázsolja a prágai Smetana-csarnokot, és énekesi tehetségét bemutató szólóestet ad a Magyar Állami Operaházban. A koncertszezon csúcspontja az Andris Nelsonsszal való együttműködés, amellyel Beethoven 200. évfordulójára emlékezik a lipcsei Gewandhausban a XI. szimfónia előadásával. Az évad a Zürichi Operában és a bécsi Konzerthausban tartott szólóestekkel folytatódik, majd a Dresdner Neumarkton a drezdai Classic Open Air 2024 előadásában tetőzik, amely a figyelemre méltó zenei évad nagyszerű zárása.

Piotr Beczała