Tovább a tartalomhoz
Rab Gyula tenor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2012-ben kitüntetéssel diplomázott Marton Éva növendékeként, majd az Egyesült Királyságban folytatta tanulmányait. Birminghamben Joseph Weingarten-ösztöndíjasként, később Londonban a Royal College of Music International Opera Schoolban a Sir Roger and Lady Carr Soirée d’Or-ösztöndíjat elnyerve 2015-ben szerzett diplomát. Az angliai nyári szünidőket a Glyndebournei Operafesztivál énekkarában töltötte, ahol 2015-ben elnyerte a Jerwood Young Artist kitüntetést. A fiatal tenorista a Magyar Állami Operaházban Purcell Tündérkirálynőjében debütált 2016-ban, azt követően Tamino (Varázsfuvola), Ferrando (Così fan tutte) és Kálmán (Poldini Ede: A Farsangi lakodalom) szerepében láthatta az Operaház közönsége.

A 2016/17-es évadban a Zürichi Operaház nemzetközi operastúdiójának tagja; 2016-ban  zeneművészet kategóriában Junior Prima díj elismerésben részesült. Az Erste az Elsőkért-díj, a Zeneakadémia Baráti Körének ösztöndíja, a Le Meridien Prize, a UNELMA-Dream Scholarship, a Sussex Opera & Ballet Society Award, valamint az Independent Opera Award és az  International Opera Award Foundation Bursary nyertese az opera műfaja mellett oratóriuménekesként is aktív. A Magyar Rádió Zenekarával Kodály Psalmus Hungaricusában, az Óbudai Danubia Zenekarral Mozart Requiemjébenés Haydn Teremtés oratóriumában, valamint Bach János Passiója Evangélistájának szerepében olyan karmesterekkel muzsikált együtt mint Vásáry Tamás, Vajda Gergely és Hámori Máté. A Psalmus Hungaricus szólistájaként Spanyolországban a Quincena Musical de San Sebastián Fesztiválon a Jakub Hrusa által dirigált Mahler Chamber Orchestrával szerepelt. 2022. Január 1-jén a Művészetek Palotájában Haydn Teremtés oratóriumában Uriel arkangyal szólamát énekelte a Danish Chamber Orchestrával Fischer Ádám vezényletével.

A Barbara Hannigan által alapított Equilibrium Young Artists tagjaként Sztravinszkij The Rake’s Progress című operájában Tom Rakewell szerepében 2019-ben Európa olyan zenei fellegváraiban debütált mint a Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie de Paris, Kulturpalast Dresden, Gasteig München, Konzerthaus Dortmund és Elbphilharmonie Hamburg. A Linus Fellbom által rendezett, részben szcenírozott előadásokon a Müncheni Filharmonikusokat és a Ludwig Orchestrát Barbara Hannigan vezényelte.

Rab Gyula 2018 óta a müncheni Staatstheater am Gärtnerplatz társulatának szólistája. Főbb szerepei Mozart, Rossini és Donizetti operáinak olyan lírai szerelemes hősei, mint Tamino herceg a Varázsfuvolában, Ferrando a Così fan tuttéban, Don Ottavio a Don Giovanniban, Belmonte a Szöktetés a szerájból c. operában, továbbá Almaviva gróf a Sevillai borbélyban, Ramiro herceg a La Cenerentolában, Ernesto a Don Pasqualéban és Beppe Donizetti Rita című operájában.
Rab Gyula