Tovább a tartalomhoz

Somogyi-Tóth Dániel (1981) karmester, orgonaművész, Debrecen város főzeneigazgatója a Bartók Béla Konzervatóriumot zongora és zeneszerzés szakon végezte el, majd 2006-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester és orgona szakán Ligeti András és Lehotka Gábor növendékeként. Zongorát kiemelt szinten tanult Kertész Lajos, Eckhardt Gábor és Keveházi Gyöngyi irányításával, olyan művészek kurzusaival kiegészítve, mint Rudolf Barshai, Baranyay László vagy Falvai Sándor.

A Zeneakadémia elvégzése után 2007 és 2011 között a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és karmestere volt. Működése nyomán a zenekar átfogó szakmai, financiális és szervezeti megújuláson ment keresztül, nézőszámát a többszörösére növelte és ekkor került a zenekar a szakminisztérium által támogatott szimfonikus együttesek körébe. Az eredmények elismeréseként a zenekarral együtt 2008-ban Príma-díjban részesült. A Békés megyei Dévaványa város díszpolgára.

2009- től 2019-ig a Budapesti Operettszínház állandó vendégkarmestere volt, ahol olyan meghatározó produkciók fűződnek a nevéhez, mint a Bajadér, a Mario és a varázsló bemutatója vagy a teátrum nemzetközi turnéi. 2010-től 2011-ig a Pécsi Nemzeti Színház operakarmestereként is működött.

2011 májusa óta a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője, 2012 áprilisa óta a Csokonai Nemzeti Színház zeneigazgatója, a Debreceni Zenei Tanács elnöke és Debrecen város főzeneigazgatója. Munkája során a pár év alatt a Kodály Filharmónia Debrecen nézőszáma megtöbbszöröződött, az intézmény bérleteseinek száma nyolcszorosára, bérlet-bevétele tízszeresére nőtt, a város hivatásos együttesei, a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen rangos hazai és nemzetközi produkciók rendszeres résztvevőiként töltik be feladatukat. Debrecen város zenei életének első embereként 2012-ben megkapta a Kritikusok díját, 2023-ban pedig a Kodály Filharmonikusok művészeti tanácsa döntése alapján a Rubányi-díjat.

Rendszeresen koncertező orgonaművész, a Filharmónia Magyarország szólistája. Karmesterként vagy szólistaként olyan helyszíneken lépett fel, mint a pekingi National Centre of Performing Arts, a müncheni Gasteig, a Bari Teatro Petruzelli vagy a Tel Aviv-i Opera és olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Nigel Kennedy, Sir Neville Marriner, Miklósa Erika vagy Bobby McFerrin. A Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny társalapítója, a Nemzeti Kulturális Alap Zeneművészeti Kollégiumának tagja és a Magyar Szimfonikus Zenekarok szövetségének elnökségi tagja, 2023-tól a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere.

19 éves kora óta működnek saját vállalkozásai a magyar légiközlekedésben. A százezres éves látogatószámmal rendelkező Aeropark Repülőmúzeum vezetése mellett 2022-ben életre hívta az Aeroexpress cégcsoportot, mely a Kárpát-medence légi összeköttetéseit és a magyar vízirepülés működését fejleszti.

Díjai
Rubányi Vilmos díj (2023)
Polgári Repülésért Érdemérem Junior fokozat (2018)
Kritikusok díja (2012)
Dévaványa Város díszpolgára (2012)
Békés Megyei Príma-díj (2008)
Somogyi-Tóth Dániel