Tovább a tartalomhoz
Török Levente 1993-ban született zenész családban. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora és zeneszerzés szakának elvégzése után a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol karmester szakon Mark Stringer és Yuji Yuasa, korrepetitor szakon Konrad Leitner növendéke volt. Már konzervatóriumi évei során korrepetitorként tevékenykedett a Magyar Állami Operaház Operastúdiójában, Oberfrank Géza vezetése alatt. Operakarmesterként 2014 májusában debütált Mozart Don Giovannijával a Schönbrunni Kastélyszínházban, a következő évadban a Bécsi Állami Operaház karigazgatójának asszisztenseként az akkor frissen megalapított Kórusakadémiát vezette.

Számos rangos zenei fesztivál asszisztens karmestereként, illetve korrepetitoraként is dolgozott. 2014-től a fesztivál megszűnéséig állandó asszisztens karmestere volt a welsi Wagner Fesztiválnak, amelynek Lohengrin produkciójával az ománi Royal Operába is eljutott. 2015 és 2018 között a Regensburgi Színház vezénylő korrepetitoraként tevékenykedett, ahol számos saját betanítása mellett az Álarcosbál, a Hamupipőke (Rossini) és a Così fan tutte repertoár-előadásait is dirigálta.

2017-ben a Baden-badeni Ünnepi Játékokon Sir Simon Rattle-lel dolgozott együtt a Tosca előadás korrepetitoraként, és Teodor Currentzis asszisztense lehetett a Bohéméletben. 2018-ban az Ulmi Színház első karmesternek nevezte ki, ahol többek között A bolygó hollandi, az Ariadné Naxoszban, a Rigoletto, a Lammermoori Lucia, A sevillai borbély, a Jancsi és Juliska, a Fidelio, a Figaro házassága, a Hamupipőke (Massenet) és a My Fair Lady karmestereként lépett fel. 2020-ban a Weinviertler Festspielen Tomasz Koniecznyvel és a Győri Filharmonikus Zenekarral dolgozott együtt.

2021-ben megnyerte az I. Nemzetközi Karmesterversenyt Llíriában (Valencia), amelynek köszönhetően a legnevesebb spanyol együttesek – Spanyol Állami Zenekar, Spanyol Rádió- és Televízió Zenekara, Malagai Filharmonikusok, Sevillai Királyi Zenekar, Valenciai Zenekar – meghívását élvezte, de vezényelhetett karácsonyi koncertet a bécsi Musikverein Nagytermében is. Török Levente a 2022/2023-as évad óta a Mecklenburgi Állami Színház első karmestere, ahol a klasszikus repertoár mellett olyan kortárs darabokat is vezényel, mint Thomas Adès Powder Her Face című operája. 2023 márciusában az Izlandi Operában is megfordult, ahol a Pillangókisasszonyt dirigálta.

A hazai zenekarok közül dolgozott a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Pannon Filharmonikusokkal, a Miskolci és a Szegedi Szimfonikus Zenekarokkal, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekarral. Visszatérő vendége a Magyar Állami Operaháznak, ahol 2019-ben mutatkozott be Kodály Háry Jánosával, majd a Hunyadi László (Erkel), a Szentivánéji álom (Britten) és az Íphigeneia Tauriszban (Gluck/Strauss) című produkciók dirigense volt, 2023-ban pedig Puccini Toscáját vezényli.

Török Levente