Otto Nicolai

A windsori víg nők

opera premier

2016. május 24., kedd 18:00

Erkel Színház – I. emelet

Ajánló

Daljáték két részben, három felvonásban, magyar nyelven

Az előadás hossza: , szünet nélkül.

A windsori víg nők, azaz Falstaff lovag megleckéztetésének és a fiatal Anna Reich szerelmi házasságának története Shakespeare óta kedvelt témája a prózai és zenés színházaknak. Nicolai daljátékát, amely több mint 60 esztendeje ment utoljára az Operaházban, ezúttal az intézmény professzionális kórusának művészei adják elő a darabot az Erkel Színház tágas foyer-jában – a friss átdolgozás testközelből élvezhető.

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a nézőtéri székek egy részét a játéktérben helyeztük el. Itt ülő nézőink részei lesznek az előadásnak, de a játékban nem kell részt venniük.

Részletek

Helyszín
Erkel Színház – I. emelet
Dátum
2016. május 24.
Kezdés ideje
18:00
Befejezés ideje
20:00

Cselekmény

I. felvonás
Falstaff, az elszegényedett nemesember, hogy anyagi helyzetén javítson, két jómódú férjezett nőnek is udvarolni próbál: Fluthné és Reichné egyszerre kapnak tőle szerelmes levelet. A barátnők természetesen azonnal elárulják egymásnak a hírt, és elhatározzák, hogy megleckéztetik a felfuvalkodott férfit szemtelenségéért. A Reich család eladósorban lévő lányáért, Annáért hárman is versengenek: Dr. Cajus, akit a lány anyja szívesen vejének látna; a félénk nemesember, Spärlich lovag, akit viszont Anna apja favorizál; és a nincstelen Fenton, akit Anna szeretne férjül. Fluthné találkára hívja otthonába Falstaffot. Miközben a férfi ügyetlenül próbálja meghódítani őt, a ház ura látszólag váratlanul betoppan és dühödt féltékenységében felkutatja az egész házat. Falstaff kénytelen egy nagy szennyesládába rejtőzni, amelynek tartalmát hamarosan egy vizesárokba hajítják.

II. felvonás
A fogadóban Falstaff bordalokat énekel. Egy küldönc érkezik, levelet hoz neki Fluthnétól, amelyben az asszony újabb találkára hívja. Természetesen mostanra a két férj is értesül Falstaff szándékáról és mesterkedéséről. Fluth úr inkognitóban jelenik meg a fogadóban. Bach úrként mutatkozik be. Szóba elegyedik a gátlástalan Falstaffal, aki büszkén kérkedik Fluthnéval zajló afférjáról, amitől az amúgy is féltékeny férj őrületes haragra gerjed. Spärlich lovag és Dr. Cajus éppen Anna ablaka körül ólálkodnak, amikor Fenton szerenádot ad a lánynak. A másik két kérő gyorsan elbújik a bokrok közé, és onnan kémlelik a szerelmeseket. Falstaff ismét Fluthné házában van, amikor Reichné figyelmezteti őket, hogy a ház ura éppen hazafelé tart. Fluthné női ruhába bújtatva szolgálólánynak álcázza a lovagot. Amikor Fluth úr hazaér, csak az öreg cselédnek álcázott csábítót találja otthon, akit dühösen kidob a házból.

III. felvonás
A két feleség nem akarja tovább folytatni a férjek bolondítását, inkább beavatja őket az újabb tervbe, hogy miként leckéztessék meg utoljára Falstaffot. A lovagot ráveszik, hogy jelenjen meg éjfélkor a windsori erdő álarcosbálján. Ugyanakkor a Reich házaspár abban mesterkedik, hogy az álarcosbál zűrzavarát kihasználva megpróbálja Anna lányát összeadni az általuk kiszemelt kérővel. Anna Fentonnal beszél meg éjszakai találkát az erdőben. Falstaff Herne vadász maszkjában jelenik meg a bálban. Halálra rémül a két nőtől és az erdei mesealakoktól. Amikor a windsoriak felfedik kilétüket, Falstaff mindenki előtt nevetségessé válik. Megjelenik Anna és Fenton, akik titokban éppen megesküdtek az erdei kápolnában. A zűrzavaros éjszakában tehát nemcsak a csábító lovag, de a számító polgárok is felsülnek. Végül mégis mindenki jó képet vág a furcsa kalandhoz, és a városban helyreáll a béke.