Richard Wagner

A RAJNA KINCSE

kortárs opera 16 főpróba

2023. november 3., péntek 18:00

Magyar Állami Operaház

Ajánló

Opera egy felvonásban, német nyelven, magyar, angol és német felirattal

Az előadás hossza: , szünet nélkül.

Wagner tetralógiájának első darabja előjáték, az „ősbűn” bemutatása, ahol a Rajna kincsének elrablása árán Alberich, a törpe végtelen hatalmat adó gyűrűt kovácsol magának. Wotan, az istenek ura elhatározza, hogy megszerzi tőle. De vajon mi végre? Fellázadhatunk-e a természet ellen és megszeghetünk-e minden írott és íratlan szabályt? Az OPERA M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs filmrendezőt nyerte meg a 2015 tavaszán induló hatalmas művészi vállalkozás, a Ring újraálmodása számára.


Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy előadásunkban olykor erős fényhatásokat alkalmazunk, mely az arra érzékenyek számára zavaró lehet.

Részletek

Helyszín
Magyar Állami Operaház
Dátum
2023. november 3.
Kezdés ideje
18:00
Befejezés ideje
22:00

Cselekmény

A Rajna mélyén a három Rajna-lány őrzi a kincset: a felbecsülhetetlen értékű aranyat. Alberich-et, a nibelung törpét elkápráztatja a lányok szépsége, de miután ők kikacagják, az arany csillogása kelti föl érdeklődését. A lányok kikotyogják, hogy az, aki megszerzi az aranyat és gyűrűt formáz belőle, a világhatalmat is magáénak tudhatja. Csakhogy ehhez le kell mondania a szerelemről. Alberich elátkozza a szerelmet és ellopja az aranyat. 

Wotan, az istenek ura épp felesége, Fricka korholását hallgatja: az istenek várának építési munkáját végző két óriásnak, Fasoltnak és Fafnernek Fricka húgát, a szépséges Freiát ajánlotta fel munkadíj gyanánt. Kész a vár, és az óriások eljönnek a bérükért. Loge, a tűz istene, Wotan tanácsadója más bért ajánl: a gyűrűt, amit Alberich a Rajna kincséből veretett, és mindazt a kincset, amit a gyűrű hatalmának segítségével felhalmozott. Az óriások biztosítékként magukkal viszik Freiát, akinek távollétében az isteneknek nélkülözniük kell a fiatalságuk és erejük megőrzéséhez szükséges aranyalmákat is.   
Wotan és Loge elindul a Föld gyomrába, Nibelheimba, a nibelungok lakhelyére, hogy megszerezzék a gyűrűt. Itt találkoznak Alberich testvérével, Mimével, aki testvére parancsára ködsüveget készített, melynek segítségével az bármely alakot fel tud venni, és ha úgy kívánja, láthatatlanná válik. Mime elmeséli Wotannak Alberich hogyan igázta le a nibelungok népét, hogy neki dolgozzanak. Alberich érkezik és kineveti az isteneket. Loge ráveszi, hogy bemutassa a ködsüveg, a Tarnhelm működését: először sárkánnyá, majd varanggyá változik, és ebben az alakjában elfogják az istenek.
Magukkal viszik a felszínre, és kényszerítik, hogy kincseit odahordassa az istenekhez. Wotan a gyűrűt is elveszi tőle. Alberich megátkozza a gyűrűt: viselőjét örök aggodalom és halál várja!
Az óriások visszatérnek az aranyért. Az isteneknek a Ködsüveget is oda kell adniuk, de Wotan nem akar megválni a gyűrűtől. Erda, a Föld istennője jelenik meg és figyelmezteti, hogy a gyűrű az istenek vesztét fogja okozni. Wotan kelletlenül lemond a gyűrűről, és Alberich átka azonnal áldozatot követel: Fafner megöli testvérét a kincs feletti vitában. A Rajna lányok panaszos dalukkal a kincs elvesztése fölött keseregnek, míg az istenek elindulnak új otthonuk, a Walhalla felé. 

Kritikai visszhang

"A fátyolszövetből készült függönyre vetített videók Wotan agyába vagy civilizációnk technikai sorsába engednek bepillantásokat – vagy legalábbis M. Tóth Géza Ringjének jövőjébe. (…) Bátran lehet asszociálni, a fontos részeknél tisztázza a rendezés, mit is akar."

Jörn Florian Fuchs, Nordbayerischer Kurier