Thomas Adès

A VIHAR

2025. február 22., szombat 19:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Ajánló

Opera három felvonásban, angol nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadás hossza: , 1 szünettel.

Thomas Adès 2004-es operája a New York Times szerint „az utóbbi évek egyik legihletettebb, legmerészebb és legszemélyesebb operai műve.” A szerző Prospero, Caliban, Ariel, valamint a fiatalok - Ferdinand és Miranda - történetén keresztül bosszúvágyról, jó és rossz hatalomról, a mágia természetéről, a szerelemről mint lehetőségről, és a kiengesztelődés útjairól gondolkodtat el.

Meredith Oakes ausztrál drámaíró librettója megőrzi Shakespeare költőiségét, ugyanakkor teret ad Thomas Adès szárnyaló, izgalmas zenéjének, amely gyakran az emberi hang határait vizsgálva, igen nagy kihívás elé állítja a művészeket. 

Az előadás a Faber Music Ltd, London-nal együttműködésben jött létre.

Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2025. február 22.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:30

Cselekmény

Előzmények

Prosperót, Milano törvényes hercegét, testvére, Antonio - Nápoly királyának támogatásával - letaszítja a trónról, majd kislányával, Mirandával egy kis hajóban a tengerre teszi, hogy ott sodródjon, ki tudja merre. A volt herceg és a gyermek életét egy Gonzalo nevű nemesnek köszönheti, aki korábban Prospero tanácsadója volt. A nemes férfi együttérez a száműzöttekkel, és a hajót élelemmel és Prospero könyveivel rakja meg. Bár mindenki azt hiszi, hogy meghaltak, Prospero és Miranda egy ismeretlen kis szigeten talál új otthonra. A szigetet Prospero varázslat segítségével vonja uralma alá.

Körülbelül 12 évvel később

I. felvonás
Prospero szigete mellett a nyílt vízen egy hajó hirtelen heves viharba kerül és elmerül. A legénység és az utasok, köztük Antonio, Nápoly királya és Gonzalo, csodák csodája, biztonságban partot ér. Miranda gyanítja, hogy apja varázsereje segítségével keltette a vihart, és együttérzőn, aggódva gondol a hajó utasaira. Prospero megnyugtatja, hogy senkinek nem esett baja. A lány nem emlékszik kisgyermekkorára, így Prospero most először mesél neki Milánóról, gyermekkoráról és ellenségeik ármánykodásáról. Mirandát mélyen elszomorítja, amit hall, majd elalszik.
Prospero magához rendeli Arielt, a szolgálatában álló szellemet, és megparancsolja neki, hogy vigyázzon a hajótöröttekre.
Caliban, a szigetet korábban uraló Sycorax boszorkány fia jön Prosperóhoz. Az undok lény hálátlansággal vádolja Prosperót, valamint világossá teszi, hogy szívesen feleségül venné Mirandát, hogy leendő gyermekei anyjává tegye. Prosperót undor fogja el a gondolatra, és megfenyegeti Calibant.
Mindeközben Ferdinand, a nápolyi trónörökös, aki - bár elszakadt utastársaitól -, épségben partra ért, összetalálkozik Mirandával. Prospero akarata ellenére azonnal egymásba szeretnek. Ez az első alkalom, hogy Miranda apja akarata ellenében cselekszik, hiszen Prosperót megvakítja bosszúvágya, és Ferdinandban csak ellensége fiát látja.
II. felvonás
A hajótöröttek csodálják a szigetet és megmenekülésük körülményeit. Csak a király aggódik fiáért, Ferdinandért, akit sehol sem találnak. Minden próbálkozás hiábavaló, hogy felvidítsák, főleg miután az ügyes Ariel viszályt szít Antonio és Sebastian, majd Sebastian és az udvaroncok közt.
Amikor Caliban csatlakozik hozzájuk, hogy feltüzelje őket Prospero ellen, a csapat kineveti és pálinkával itatja, amitől Caliban lerészegedik. A túlélők Ferdinand keresésére indulnak; csak Stefano és Trinculo marad Calibannal.
Prospero lassan belátja, hogy nem állhat Miranda és Ferdinand szerelmének útjába. Elvesztette teljhatalmát lánya fölött.
III. felvonás
Caliban, Stefano, Trinculo – mindhárman lerészegedve – Prospero ellen indulnak: meg akarják gyilkolni. Stefano és Caliban is arról álmodik, hogy ő lesz a sziget ura, Miranda pedig a felesége. Eközben a kétségbeesett király, miután Ferdinandot halottnak hiszi, az öccse, Sebastian helyett Gonzalót nevezi ki örökösének halála esetére. Amikor nem sokkal ezután a király és kísérete mély álomba zuhan, Antonio és Sebastian úgy dönt, meggyilkolja a királyt és Gonzalót, de Ariel keresztülhúzza a számításaikat azzal, hogy időben felébreszti az alvókat. A szellem ezután szigorúan kérdőre vonja a királyt és Antoniót, akik látszólag a biztos halálba küldték tizenkét évvel korábban Prosperót és Mirandát.
Mindeközben Prospero, elfogadva Ferdinand és Miranda szerelmét, bocsánatot kér lányától. Miranda újra elmondja, mennyire irtózik a gyilkos ösztönökkel bíró Calibantól.
Amikor Ariel meghatottan elmeséli Prosperónak, hogy Nápoly királya és Gonzalo milyen fájdalmat érez Ferdinand halála felett, a sziget ura úgy dönt, megbocsát ellenségeinek és fátylat borít a múltra. Színe elé ér a szigeten kóborló csapat, Prospero visszaadja apjának Ferdinandot, lemond varázstudományáról és szabadon ereszti a szolgálatában álló szellemeket. Ferdinand és Miranda esküvőjére készülve hagyják el a szigetet együtt, a hajón, amit még korábban megjavított a varázs. Csak Caliban marad a szigeten, magányosan.

Kritikai visszhang

"A produkciót dicséri az is, hogy a kevésbé pompás színpadkép jól illeszkedik a mába átültetett értelmezéshez, miközben ugyanolyan következetesnek hat, mint Shakespeare idejében. Teljesen ezeknek az előírásoknak megfelelően játszottak a szereplők is – korszerűen, mellőzve a tradicionális operai gesztusokat."

Wolfgang Kutzschbach, Das Opernglas